Ruke koje se mole: Znate li priču o dvojici braće koja stoji iza poznatog crteža?

“Ruke koje se mole” je poznati crtež slavnog njemačkog, renesansnog slikara i grafičara Albrechta Durera.

Na slici su navodno predstavljene ruke Durerovog mlađeg brata Alberta, koji je također imao velikog dara za umjetnost, ali se morao odreći tog dara zbog siromaštva u kojem su se nalazili, jer nisu imali novca da se školuju obojica.

Kada im je bilo 12 godina, braća su se dogovorila da bacaju novčić i kome padne pismo taj ide ide na školovanje, a kome padne glava ostaje da radi u rudniku i školuje drugog brata dok finansijski ne ojača. Nakon toga, odškolovani brat će se vratiti da školuje ovog drugog.

Pismo je pripalo Albrechtu koji se, kada je postao slavan po dogovoru vratio kući svome bratu. Kada je za ručkom podsjetio na svoje obećanje, da je sada došao red da odškoluje svog mlađeg brata, ovaj je ustao i zaplakao, rekavši da je sada kasno, jer su se od napornog i mukotrpnog rada u rudniku njegove ruke osušile i deformisale.

U znak zahvalnosti prema svom bratu, Albreht Direr je na slici uvjerljivo i realistički ovjekovečio ruke svog brata Alberta, a slika je postala jedan od najboljih radova koje je ikada uradio.