“Sarajevo Republike Srpske” novi prijedlog Sonje Karadžić?

Na današnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u Banjoj Luci nastavljeno je sa razmatranjem Prijedloga zakona o Gradu Istočno Sarajevo po hitnom postupku, a u raspravi je učestvovala i potpredsjednica Narodne skupštine Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka Radovana Karadžića.

Klub poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je predložio ovaj zakon, a predviđa da gradonačelnika Istočnog Sarajeva biraju građani na opštim neposrednim izborima, na period od četiri godine u skladu sa izbornim propisima.

U obrazloženju koje navodi SNSD, jedino se u Istočnom Sarajevu izbor gradonačelnika vrši većinom glasova ukupnog broja odbornika Skupštine grada u skladu sa izbornim zakonima RS-a i BiH.

Istočno Sarajevo je jedini grad u RS-u, koji u svom sastavu ima više općina, a njegovo funkcionisanje određeno je zakonskim odredbama koje su usvojene 1993. godine, a izmijenjene zadnji put 2005. godine.

“Kad već mijenjamo neke stvari, oko grada srpsko (istočno) Sarajevo, ‘ajte da probamo i da razmislimo o tome da mu promijenimo ime. Recimo, u smislu ovog prijedloga što se ne bi zvalo Sarajevo Republike Srpske. Pa neće biti ni istočno Sarajevo, većinom smješteno na jugu i na sjeveroistoku, evo neće biti ni srpsko pa da nekome smeta, da razmislimo ili da mi donesemo prijedlog koji ćete vi vjerovatno odbaciti, nek’ se zove Sarajevo Republike Srpske”, rekla je Karadžić-Jovičević u toku rasprave, a prenosi N1.