Šatro/ Dodik traži od OHR-a da se Komšiću snizi vladanje

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, danas je napravio potez koji se nije mogao sanjati ni u najvećim snovima.

On je od Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini tražio pomoć, kako bi se Željku Komšiću snizilo vladanje, piše portal Šatro.

Znam da zvuči nestvarno, te da sam rekao toliko pogrdnih riječi o OHR-u i Visokom predstavniku, da bi sada nešto tražio, ali situacija je takva. Odmah da se razumijemo u startu, ne kajem se zbog svojih izjava i dalje stojim iza toga što sam rekao, ali s obzirom na to da on još uvijek ima najveće ingerencije, nemam opciju nego da podnesem prijavu protiv Željka Komšića“.

On je na protekloj sjednici lobirao i gospodina Šefika Džaferovića da glasaju protiv mojih prijedloga, kako bi pale odluke koje sam planirao. Tražio sam da sam da ostavku, ali mi se na to samo podrugivao i ismijavao me. On je svjestan svoje pozicije, te da mu ja kao manjina po pitanju mišljenja u tom predsjedništvu ne mogu ništa, i to javno pokazuje stalno”.

Zato mislim da je u najmanju ruku ljudski i demokratski da taj čovjek, ako već ne želi da ode s funkcije koju obnaša dobrovoljno, barem dobije neki konkretan ukor i smanjeno vladanje, kako bi barem pravda djelomično bila zadovoljena. Njegov bezobrazluk prelazi sve granice bontona i ukusa”, rekao je Milorad Dodik.

Dodik još dodaje, da iako je uvukao i Šefika Džaferovića u svoje vandalsko ponašanje, da on ne bi trebao snositi nikakve posljedice zbog obaranje prijedloga na protekloj sjednici.

Džaferović je super momak samo je malo povodljiv. Znam ga jako dobro, te sam svjestan koliko je slabog mišljenja i karaktera. On se ne zna oduprijeti pritiscima jačih od sebe. Komšić poprilično negativno utiče na njega, obmanjuje ga, koristi kad mu treba, a ovaj se samo prepusti kako Željko to želi. Zbog toga mislim da njemu ne treba dirati vladanje, te da je on tu samo kolateralna šteta i jedan obični naivko koji je iskorišten svrsi”, dodao je Dodik.

Milorad Dodik pored sniženog vladanja moli OHR da gospodina Komšića pošalju i na dodatne testove, kako bi ga ponovo ispitali o Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu Bosne i Hercegovine, te da barem po kazni radi barem još jednom kontrolni ispit. Odgovor iz OHR-a bi trebao stići do kraja naredne sedmice.