Simpsoni nisu predvidjeli koronavirus

Uprkos tvrdnjama u postovima s društvenih mreža i kod nekih medija kako su Simpsoni predvidjeli epidemiju koronavirusa, to nije tačno i radi se o medijskoj manipulaciji. U takvim vijestima korišten je izmanipulisan materijal iz dvije epizode ovog animiranog showa, piše Oslobođenje Portal.

Radi se epizodi iz 1993. godine, sezona 4, epizoda 21 (Marge in Chains). U epizodi je jasno naznačeno da se radi o virusu gripe, a ne o nikakvom koronavirusu i bolest se zvala “Osaka flu” (Osaka gripa). Homer i mnogi drugi stanovnici Springfielda su je dobili preko pošiljki iz Japana koje su sadržavale sokovnike. Jedan japanski radnik nije htio uzeti bolovanje i došao je na posao sa gripom te je kihnuo u pošiljku.

Drugi dio “Simpson predviđanja” se odnosio na jednu potpuno drugu epizodu, iz sezone 22, epizoda 6, “The Fool Monty” i na screenshotu se vidi springfildski voditelj dnevnika Kent Brockman dok iza njega stoji “Apocalypse Meow” i opet je riječ o gripi, koju u crtanom prenose kućne mačke. Naslov iza voditelja “Apocalypse Meow” je prepravljen u “Corona virus”.

Fact-check sajtovi su naveli ovu manipulaciju kao način na koji neki pokušavaju podići promet na svojim stranicama, što je tačno. Međutim, fact-check sajtovi nisu istakli kako u uvrnutom svijetu teorija zavjera, narod koji u njih vjeruje, u ovakvim člancima i postovima vidi potvrdu svojih vjerovanja kako “svijetom upravljaju masoni” te je to prava opasnost ovih manipulacija. Ovi ljudi vjeruju da su Simpsoni masonska serija i u ovakvim koincidencijama, koje mediji i botovi malo preprave da više liče na neku trenutnu situaciju, vide potvrdu svojih uvjerenja. Manipulacije sa serijom Simpsoni više čak nisu ni originalne, ali svaki put pobude znatiželju, predstavljaju siguran materijal za klikanja i hranu za ljubitelje teorija zavjera.