Sportska sezona osnovaca Starog Grada: Počela je Šahovska liga i Liga u robotici

Sportska sezona osnovaca Starog Grada 2019/2020, njen proljetni dio, otvoren je mečevima šahovske i lige u robotici. U organizaciji Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine Stari Grad protekle jeseni su se u ligaškom formatu takmičili najbolji mladi starogradski fudbaleri, odbojkašice, stonoteniseri, šahisti i IT stručnjaci, a takmičenja se nastavljaju ovog proljeća.

Šahovska liga Starog Grada – 6. kolo

U prostorijama OŠ „Edhem Mulabdić sastali su se sljedeći šahovski suparnici i postignuti su ovi rezultati:

OŠ „Vrhbosna“ – OŠ „Saburina 2:2

OŠ „Edhem Mulabdić“ – OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ 2,5:1,5

OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“ – OŠ „Hamdija Kreševljaković“ 2,5:1,5

Vrh tabele i dalje drži OŠ „Vrhbosna“, koja je titulu najbolje mlade šahovske ekipe osvojila u sezoni 2017/2018.

Liga u robotici

Drugo kolo lige u robotici Općine Stari Grad u kojoj učestvuju sve osnovne škole iz ove općine i Zavod „Mjedenica“, održano je jučer. Ovim projektom Općina je postala prva lokalna zajednica u Kantonu Sarajevo koja svoje osnovce motivira za bolje učenje i rad i na ovaj moderniji način. Cilj aktivnosti je popularizirati robotiku među mladima, te uvođenje u svijet modernih tehnologija gdje robotika zauzima vodeće mjesto.

Uzimajuću u obzir grupni broj bodova jučer su bili najbolji učenici iz Osnovne škole „Vrhbosna“, drugi osnovci iz OŠ „Saburina“ i treći iz OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“. Prva tri mjesta u pojedinačnoj konkuranciji pripala su osnovcima s Mošćanice.

Liga u robotici je pokrenuta sa Udruženjem Spark iz Mostara. U posjeti ovom udruženju u Mostaru su već boravili takmičari, a tamo im je prezentovano grafičko programiranje u mBlocku, prvo pokretanje robotića, povezivanje robota s računarom, RGB diode, tipkala, senzori za praćenje linije, te IR komunikacija koji će im pomoći u daljem radu kao i kreiranju vlastitih programskih blokova.

Prethodno je Općina svim školama obezbijedila svu neophodnu opremu u vrijednosti od 10.000 KM. Školske timove čine tri do pet učenika, uzrasta od VI do IX razreda.

Ovo je bilo drugo fizičko kolo. Uporedo svaka škola je u obavezi odigrati i online kolo, čiji se podaci šalju u Spark School Mostar, partnerima u ovom projektu.

Općinska liga će imati još jedno fizičko kolo, kada će se proglasiti tri najbolja učenika, kao i najbolja osnovna škola. Iz svake škole najbolji učenik, te dva učenika iz Zavoda „Mjedenica“ predstavljat će Općinu Stari Grad na državnom takmičenju u maju, 2020. godine.

Općina je za pobjednike obezbijedila i posebne nagrade (novčane, roboti), a prva nagrada za sve će biti edukacija o prvoj robot ruci i 3D printeru. Olimpijada odnosno svjetsko prvenstvo na koje se budu plasirali pobjednici raznih kategorija državnog takmičenja održat će se sredinom ove godine u Rusiji.