Statistički podaci o YouTube-u koje trebate znati

YouTube je najpopularnija video platforma na Internetu. U proteklih nekoliko godina svjedočili smo kako je biti YouTuber postala profesija koja može donijeti ogromnu zaradu. Mlađe generacije sve češće više prate sadržaj na YouTubeu nego sadržaj koji objavljuju tradicionalni, kako bi YouTuberi rekli, mainstream mediji.

Oberlo.com piše o najnovijim statističkim podacima koji potvrđuju veliki rast ove društvene mreže.

Statistika pokazuje da YouTube ima dvije milijarde korisnika širom svijeta. U korisnike se ubrajaju osobe koje su uloguju na ovu stranicu barem jednom mjesečno. Jedina društvena mreža koja ima više aktivnih korisnika je Facebook.

Dataportal je u 2019. godini objavio da 79% korisnika Interneta ima YouTube korisnički račun. YouTube je osnovan 2005. godine od tri bivša uposlenika PayPala, a već 2006. godine ga je Google kupio za vrtoglavih 1,65 milijardi dolara. Ipak, niko nije mogao da očekuje da će ova društvena mreža imati tako veliki uspjeh.

Jedan od mogućih razloga za to je što korisnici YouTube-a mogu pratiti sadržaj na 80 različitih svjetskih jezika, što znači da 95% korisnika Interneta mogu pratiti sadržaj na svom maternjem jeziku.

Prema podacima koje je objavio Weareflint 2018. godine, 90% korisnika YouTube-a u SAD-u je u dobnoj grupi između 18 i 44 godine.

YouTube je postao važan i u svijetu biznisa. Čak 64% poduzetnika koristi YouTube kao način promoviranja svojih proizvoda.

Popularnosti YouTube-a je i doprinjelo to što mu je lako pristupiti i sa mobitela. Više od 70% vremena koje ljudi provode gledajući videe na YouTube-u je sa njihovih mobilnih uređaja.

YouTube je odličan način da se plasiraju razni proizvodi. 90% ispitanika u istraživanju Thinkwithgoogle iz 2019. godine kaže da je saznalo za nove produkte putem YouTube-a.

Sudeći po ovim statističkim podacima, YouTube očekuje svijetla budućnost. Vrlo pozitivna stvar u vezi s tim je što svaki pojedinac može imati nešto dobro od toga, bilo da traži platformu na kojoj bi mogao slobodno da podijeli svoje vještine ili znanje (možda od toga i da zaradi novac), bilo da traži novu marketinšku strategiju za plasiranje svojih proizvoda ili jednostavno  želi uživati u sadržaju koji mu je zanimljiv ili edukativan.