Studentski forum u Tuzli: Studentska (ne)solidarnost?

U Tuzli se trenutno održava 3. Studentski forum u organizaciji Omladinskog pokreta „Revolt“, a ovogodišnja tema je “Studenstka (ne)solidarnost?!“.

Revolt“ je omladinski omladinski pokret koji okuplja i organizira mlade ljude u borbi protiv svih vidova nepravde i negativnih autoriteta i već petnaest godina djeluje u Tuzli.

Ovogodišnji Forum okupio je studente/ice iz Tuzle, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Bihaća, Brčkog, Zenice i drugih gradova. Cilj Foruma je kroz javne tribine, panel diskusije i neformalna druženja započeti dijaloge o problemima s kojima se susreću svi članovi akademske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Tema prve javne diskusije bila je “Kriza visokog obrazovanja u BiH“. Profesorica Amra Odobašić sa Tehnološkog fakulteta u Tuzli govorila je o neadekvatnoj reakciji akademske zajednice na Zakon o visokoškolskom obrazovanju Kantona Tuzla iz 2016. godine koji izlazi iz okvira Zakona o visokoškolskom obrazovanju na državnom nivou. Ona smatra da je neophodno uspostaviti adekvatnu strategiju razvoja visokog obrazovanja i pozvala je medije da se više posvete ovoj bitnoj tematici.

Profesor Filozofskog fakulteta u Tuzli Enes Osmančević istaknuo je marginaliziranu poziciju znanja u našoj državi, jer ono ne odgovara vlasti koja je, kako on smatra, uglavnom antiintelektualna. On se osvrnuo i na pitanje vlasništva univerziteta i mišljenja je da oni pripadaju javnosti, iako to u praksi nije tako, jer se vlasnicima smatraju osnivači univerziteta. Prof. dr. Osmančević također iznosi da je potrebno baviti se kreiranjem ideja, jer su one pokretačka snaga drušva.

U subotu i nedjelju posjetioce Studentskog foruma očekuju panel diskusije o modernizaciji nastave, studentskoj službi i studentskom organizovanju.