Svako sedmo dijete u BiH žrtva je nasilja u digitalnom svijetu

Studija provedena na reprezentativnom uzorku djece u BiH u dobi od 12 do 16 godina pokazala je da je svako sedmo dijete doživjelo neki oblik nasilja u digitalnom okruženju, prenosi Fokus.ba.

Razvoj informacijskih i komunikacijskih tehnologija uveo je brojne promjene u protekle tri decenije, ali uz velike prednosti, upotreba IKT otvorila je i ogroman prostor za različite zloupotrebe, od manjih društveno neprihvatljivih ponašanja do najtežih krivičnih djela.

Tačan broj djece koja su doživjela seksualnu eksploataciju ili zlostavljanje nije poznat. Registrirani slučajevi čine samo ‘vrh ledenog brijega’ u poređenju sa stvarnim brojem neotkrivenih slučajeva. Kada se otkriju novi slučajevi, prioritet se daje zaštiti najboljeg interesa djeteta/žrtve, što obično zahtijeva isključenje javnosti, tako da građani mogu steći pogrešan dojam da u BiH nema seksualne eksploatacije i zlostavljanja u internet okruženju.

Naprotiv, rezultati studija provedenih u BiH ukazuju na to da se djeca suočavaju s ozbiljnim problemima u digitalnom okruženju. Studija provedena na reprezentativnom uzorku djece u BiH u dobi od 12 do 16 godina pokazala je da je svako sedmo dijete doživjelo neki oblik nasilja u digitalnom okruženju.

Prema tvrdnjama djece, ti problemi su izuzetno teški za njih, a ponekad su čak veći od nasilja u stvarnom svijetu, iako odrasli ne obraćaju dovoljno pažnju na njih i često potcjenjuju te probleme.

Djeca pristupaju internetu s različitih uređaja, obično s mobilnih telefona. Većina nije svjesna potencijalnih rizika i ne zna kako se zaštititi u internetskom okruženju. Često dijele svoje i tuđe lične podatke.

Polovina djece uključene u jednu studiju primila je poruke od nepoznatih osoba, a isti broj je prihvatio te nepoznate osobe za prijatelje na društvenim mrežama. Svako deseto dijete prihvatilo je upoznati se u stvarnom svijetu s nepoznatom osobom, odnosno osobom koju je dijete upoznalo samo putem društvenih mreža.

Oni koji bi trebali pružati sigurnost djeci, prvenstveno njihovi roditelji i nastavnici, u pravilu ne posjeduju dovoljno znanja o rizicima u digitalnom okruženju. Neupoznatost roditelja s ovom problematikom ugrožava njihovu kontrolu nad aktivnostima djece na internetu.

Sigurnost na internetu također nije dio nijednog nastavnog programa, tako da se o toj temi rijetko razgovara u školama. Sve to pokazuje da su djeca u BiH veoma ranjiva dok su na internetu.

S obzirom na to da su upoznate s ovim činjenicama, kao organizacije kojima je misija zaštita djece, UNICEF, Međunarodni forum solidarnosti (IFS)-Emmaus i Save the Children osnovale su Konzorcij BiH, koji provodi inicijativu nazvanu “Prevencija i suprotstavljanje seksualnom iskorištavanju i zlostavljanju djece putem interneta u Bosni i Hercegovini”.

Tu inicijativu podržava Globalni fond ‘Zaustavimo nasilje nad djecom’ i ona obuhvata širok raspon aktivnosti u podizanju svijesti o rizicima po djecu na internetu i sprečavanju eksploatacije i zlostavljanja djece putem interneta.

Oprema koja se koristi za prikupljanje dokaza u slučajevima, koja vrijedi više od 100.000 eura, donirana je Policijskoj upravi Federacije BiH i Policiji Distrikta Brčko. Pored nabavke forenzičke opreme, organizacija Save the Children organizirala je i specijalističku edukaciju za policijske službenike o upotrebi te opreme, saopćeno je iz Save the Children.