Svi smo nasjeli na trolovanje lažnog Twitter profil: Predstavlja se kao italijanski novinar Tommasso Debenedetti

Prije sat vremena pojavila se vijest o smrti Ratka Mladića, i to sa Twitter profila Bisere Turković, bosanskohercegovačke diplomatkinje i političarke.

Međutim, svi mi mediji uzimajući u obzir o kome se radi smo požurili i objavili tu “prelomnu vijest”, a naknadno provjeravali informacije. Svi smo se pozvali na profil Bisere Turković.

Međutim, zvanični Hag je demantovao te navode, kao i čelnici u Hagu.

Ništa tu ne bi bilo čudno, da Turković uopšte ima profil, što je naknadno i demantovano iz Ministarstva vanjskih poslova.

Povodom vijesti koje su plasirane na navodnom profilu zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković na društvenoj mreži Twitter, Ministarstvo vanjskih poslova BiH obavještava javnost da je riječ o lažnom profilu koji nije kreirala ministrica Turković, te samim time ni vijesti koje su plasirane u javnost putem tog profila ne predstavljaju na bilo kakav način stavove, mišljenja ili informacija koje bi se mogle pripisati ministrici.

Ministrica Turković je opredijeljena blagovremenom i tačnom obavještavanju javnosti o svim aktuelnim pitanjima koja se tiču rada Ministarstva vanjskih poslova BiH, ali i korištenju zvaničnih kanala za komunikaciju sa javnosti“, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH..

Posljednje obraćanje sa istog profila bilo je predstavljanje, navodnog, kreatora tog profila, a predstavlja se kao italijanski novinar Tommasso Debenedetti.

Ovu priliku koristimo da našu javnost upozorimo o posljedicama kreiranja profila zvaničnika, kao i puštanja informacija u njihovo ime. Prvenstveno te vijesti mogu imati ozbiljne posljedice, mijenjaju cijeli dnevni tok, ali su i teško kažnjive!