Tarik Jažić: Bh. kinematografija, Oscar i izvozni potencijal Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina je svog Oscara dobila prije 18 godina. Od tada pa do danas, bh. kinematografija opstaje bez potrebnih sredstava, a uspjesi su zasluga isključivo pojedinaca. Nažalost, ne postoji strateški dokument koji će zaštiti i unaprijediti razvoj filmske umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

Ovo je za moju zemlju, za Bosnu…” je rečenica Danisa Tanovića koja je pozicionirala našu državu među sami vrh svjetske kinematografije, a film “Ničija zemlja” postao je prepoznatljiv ambasador Bosne i Hercegovine širom svijeta.

Osvajanjem Oscara, mnogim generacijama filmskih djelatnika su se otvorila vrata ka međunarodnom uspjehu, postali su prepoznatljivi i traženi od HBO serija do svjetski priznatih Hollywood ostvarenja.

Kipić viteza koji drži mač prvo se zvao “The Academy Award of Merit” (Akademska nagrada za zaslužnost).

Postoji nekoliko teorija o tome zašto je nagrada počela zvati Oscar. Jedna od njih je priča o mladoj sekretarici koja je tada radila u produkciji, Margaret Herrick. Kada je prvi put ugledala kipić, prokomentarisala je: “Izgleda baš poput mog ujaka Oscara!”.

Druga teorija o imenu dolazi iz kolumne novinara Sidneya Skolskyja iz 1934. Godine, u kojoj je dao naziv ovom kipiću Oscar, a od 1937. Godine ime se počinje I službeno koristiti. Sa sjedištem u Beverly Hillsu u Kaliforniji, AMPAS godišnje dodjeljuje akademske nagrade. Prva dodjela održana je 1929. godine u hotelu Roosevelt u Hollywoodu, a pobjednici su se znali tri mjeseca prije same dodjele.

Za mnoge države svijeta je samo prestiž osvojiti novog kipića viteza koji drži mač, ali za Bosnu i Hercegovinu je to prilika koja se ne smije propuštati. Potencijal bh. kinematografije još uvijek nije dovoljno prepoznat.

Domaći bosanskohercegovački filmovi su distribuirani u četrdesetak zemalja svijeta i kao takvi predstavljaju jedan izuzetno bitan izvozni potencijal koji privlači direktne strane investicije te omogućava korištenje evropskih fondova. Ne postoji adekvatan zakon kojim se odobrava stranim državljanima da snimaju filmove na prostoru Bosne i Hercegovine i da velike filmske kuće ostavljaju novac u Bosni i Hercegovini.

U Hrvatskoj se snimaju “Igre prijestolja” i “Robin Hood”, dok u isto vrijeme Angelina Jolie pokušava svoj film snimiti u Bosni i Hercegovini. I pored činjenice da je veliki prijatelj naše države odustaje i odlazi u Budimpeštu gdje potroši nekoliko miliona dolara.

Ulaganjem u kinematografiju ne samo da ćemo imati nove ambasadore širom svijeta koji će povećati brend Bosne i Hercegovine, ne samo da će naši filmski djelatnici imati više prilike da nastupaju na svjetskom tržištu, budu dio velikih i uspješnih filmskih priča, već ćemo i direktno utjecati na razvoj bh. privrede što značajno može poboljšati standard života u našoj državi.