Tenise, ovo je moje zbogom: Maria Sharapova završila karijeru

Maria Sharapova završila je svoju veliku tenisku karijeru u 32. godini, zbog problema sa ramenom.

Ruska teniserka je osvojila pet Grand Slam titula, jedna je od samo deset žena koja je osvojila sva četiri Grand Slam naslova, te jedina ruskinja kojom je to pošlo za rukom. Do svjetskog broja jedan stigla je sa svega 18 godina.

Jedina, ali velika mrlja na njezinoj karijeri je pad na doping-testu 2016. godine zbog kojeg je suspendirana na dvije godine. Suspenzija je smanjena na 15 mjeseci, ali nikada se nakon toga nije uspjela vratiti na nivo na kojem je bila u najboljim godinama svoje karijere.

Prema magazinu Forbes, ona je 11 godina zaredom bila najplaćenija sportašica svijeta.

Svoj posljednji meč odigrala je na Australian Openu, gdje je pobjedila hrvatsku teniserku Donnu Vekić sa 6:3, 6:4.

Bila je jedna od najborbenijih teniserki svijeta, a od tenisa se oprostila uz sljedeće riječi:

Kako ostaviti iza sebe jedini život koji si ikada poznavao? Kako napustiti terene na kojima si trenirao od malih nogu? Kako napustiti igru koju voliš, koja mi je donijela toliko suza i nevjerojatno velike sreće? Sport u kojem sam pronašla svoju obitelj i navijače koji su me bodrili na tom putu više od 28 godina? Nova sam u ovome, pa mi oprostite. Tenise, ovo je moje zbogom“, napisala je Sharapova u magazinu Vogue, u kojem je objavila svoj odlazak iz tenisa.

Marija Sharapova rođena je u Rusiji, dok su njeni roditelji iz Bjelorusije, ali su se 1986. godine, nakon nuklearne katastrofe u Černobilu, preselili u Rusiju. U četvrtoj godini počela igrati tenis. U šestoj godini uočila ju je Martina Navratilova, koja je predložila njenim roditeljima da Sharapova počne ozbiljno trenirati.

Do 2008. godine osvojila tri Grand Slam turnira, sve osim Roland Garrosa, koji je konačno uspjela osvojiti 2012. godine. Dvije godine kasnije došla je i do svoje druge titule na Roland Garrosu. Osim tog uspjeha, ima i srebrnu medalju s Olimpijskih igara 2012. godine u Londonu.

U aprilu 2005. magazin People svrstao je u 50 najljepših poznatih ličnosti na svijetu.