Turska neće više zaustavljati izbjeglice iz Sirije koji idu ka EU

Nekoliko stotina migranata danas je krenulo pješke preko sjeverozapda Turske prema granicama s Grčkom i Bugarskom, javljaju turski mediji nakon što je visoki zvaničnik rekao da Ankara više neće zaustavljati izbjeglice na putu prema Evropi.

Turska je potvrdila da su 33 njena vojnika ubijena jučer u zračnom udaru sirijskih državnih snaga u regionu Idlib u Siriji. Vlasti su potom obavile da su turska policija, obalska straža i graničari dobili naređenje da se povuku kada naiđu izbjeglice iz Idliba preko kopna ili mora.

Agencija Demiroren prenosi da se grupa od oko 300 migranata, uključujući žene i djecu, kreće prema granicama dviju članica EU, a među njima su državljani Sirije, Irana, Iraka, Pakistana i Maroka.

U izvještaju se navodi i da su se migranti okupili u zapadnoj turskoj provinciji Canakkale i da žele preći čamcima na grčko ostrvo Lezbos.

Podsjećanja radi, u četvrtak je došlo do velikog incidenta u kojem je poginulo najmanje 30 turskih vojnika. Prema pojedinim izvorima, vojnike je napadla sirijska vojska privržena Bašaru al Asadu zbog činjenice da su članovi armije bili izmiješani s militantima koje Damask i Rusija smatraju teroristima.

Moskva je saopćila kako su turski vojnici stradali jer su bili u neposrednoj blizini “terorističkih jedinica”.

Tenzije između Turske i Rusije rastu. Moskva godinama podržava Asadove snage, dok Ankara pomaže pobunjenicima na sjeveru zemlje.

U međuvremenu, Rusija je poslala dva ratna broda opremljena krstarećim raketama prema sirijskoj obali u Sredozemnom moru, prenosi Interfaks pozivajući se na rusku Crnomorsku flotu.