U Općini Stari Grad održan Zimski turnir u šahu za osobe treće životne dobi

Prvi općinski zimski turnir u šahu za osobe treće životne dobi održan je jučer u Šahovskom klubu „Stari Grad“, a organizovala ga je Općina Stari Grad, putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport.

Na turniru su učestvovali članovi Centra za zdravo starenje općina Stari Grad i Centar, Centra za promociju i unapređenje zdravlja Općine Stari Grad, Sportskog društva slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo, te osobe treće životne dobi koji su istinski ljubitelji ovog sporta.

O tome kako je protekao turnir i o pravilima igre pitali smo Emina Kemuru, predsjednika Šahovskog kluba „Stari Grad“: „Igrano je pet kola po švajcarskom sistemu. Nakon izvučenih brojeva, pobjednici iz prvog kola igrali su između sebe, a na isti način i takmičari, koji su ubilježili poraze u prvom kolu. Nakon toga, formirana je tabela, po pravilima da uvijek igraju oni sa približno istim brojem poena. Poslije odigranih pet kola dobili smo ovaj plasman“.

Koliko mu znače ovakva okupljanja i igranje šaha ispričao nam je Šemso Biogradilić, koji kaže da šah igra skoro 40 godina. „Meni je 85 godina i ne prođe ni dan da ne odigram partiju šaha. Svaki radni dan sam u Centru za zdravo starenje općina Stari Grad i Centar i kada dođe vikend, jedva čekam da prođe. U Centru s kolegama svaki dan odigram više partija šaha, a posebno mi je drago kada dođe neki novi član, a dobar je poznavalac ove igre, jer to znači da imam novog protivnika za pobijediti“, ispričao je uz smijeh Šemso.

Predsjednik Sportskog društva slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo Kenan Kudus i selektor Kuglaške reprezentacije slijepih BiH Zoran Ðukić kazali su da su se rado odazvali turniru i da im je bila čast družiti se sa današnjom ekipom.

Prvo mjesto na Općinskom zimskom turniru za osobe treće životne dobi osvojio je Galib Mujović, dugogodišnji zaljubljenik u šah, dok je drugo i treće mjesto pripalo Nurudinu Lokmiću i Mirsadu Aliđikoviću. Na kraju zimskog turnira u šahu za osobe treće životne dobi, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Lejla Dizdarević sa saradnicima podijelila je pehare i novčane nagrade najuspješnijim takmičarima.