Rijeka sutra dobija neobičnu novogradnju: Ptice će imati svoj neboder

Na riječkom Plumbumu se podiže skulptura od drva i metala, koja će biti dom za 160 ptica.

Na Instagram profilu Muzeja za savremenu umjetnost u Rijeci istaknuta je ova neobična novogradnja.

“Novogradnja u ugodnoj rezidencijalnoj četvrti. Vrhunski dizajn, elegantni i funkcionalni stanovi. Blizina mora. Dobrodošle sve ptice, neovisno o vrsti i bračnom statusu” , ovako bi mogao izgledati oglas za kupovinu stana u Neboderu za ptice, skulpturi od drva i metala sa 160 ptičjih stanova, sve do 11 metara uvis, koja upravo niče unutar kompleksa Dvorane kulture Joga u svakodnevnom životu i Dharma hostela na riječkom Plumbumu.

Iako će neboder doista poslužiti pticama, on nastaje kao umjetnička intervencija beogradskog umjetnika Vladimira Perića Talenta, i to u sklopu ciklusa umjetničkih intervencija u javnom prostoru Izvrnuti džep Muzeja moderne i savremene umjetnosti, kao dio programa Europske prijestolnice kulture. Otvorenje i javno predstavljanje Nebodera za ptice bit će u subotu 29. februara u 12 sati.

Ova je umjetnička intervencija sastavni dio programskog pravca Doba moći koji se, osim riječkom i europskom poviješću, bavi različitim oblicima i odnosima moći – od destruktivne do kreativne moći te različitim područjima umjetnosti – od pozorišta, filma, preko likovne umjetnosti i umjetničkih intervencija sve do arhitekture.

Neboder za ptice reflektuje tip gradnje u kojem stanuju mnogi Riječani.