Učenici Prve bošnjačke gimnazije istražuju o kapijama i kulama u Starom Gradu

Učenici trećih razreda Prve bošnjačke gimnazije rade veliki istraživački multimedijalni rad o kapijama i kulama u Starom Gradu, a u rad su uključili stavove i znanja načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića.

Projekat se vodi pod mentorstvom profesora Amera Sofradžije, koji je uz učenicu Medinu Begić i učenika Alija Hadžifejzovića, boravio kod načelnika Hadžibajrića.

Cilj ovakvih projekata je da se napravi nešto značajno i korisno, a što zahtijeva angažman većeg broja učenika. Multimedijalni sadržaj o kapijama i kulama Starog Grada namjeravamo prikazati i promovisati u maju mjesecu za kraj ove školske godine“, kazao je profesor Sofradžija.

Medina i Ali su potom načelniku postavili niz pitanja o kulturno-historijskim objektima i spomenicima u Starom Gradu, te aktivnostima lokalne samouprave prema tim svjedocima raznih vremenskih perioda.

Hadžibajrić je kazao da je nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu stanje mnogih spomenika i građevina bilo izuzetno loše.

Obzirom da su cilj vašeg istraživanja kapi-kule, Općina Stari Grad je u toku 2012. godine izdvojila preko 130.000 KM za sanaciju Vratničkog bedema, a posebno su se održavale kapi-kule Širokac, Ploča i Višegradska kapija“, rekao je načelnik Hadžibajrić.

Znatiželjne učenike Medinu i Alija je zanimala i ramazanska tradicija u Starom Gradu, te omiljeni dijelovi Starog Grada, kao i važnost određenih građevina za turizam, saopćila je Općina Stari Grad.