Ušle u historiju zrakoplovstva: Majka i kćerka dominiraju nebom

Zrakoplovstvo je i dalje prostor kojim dominiraju muškarci. Žene i dalje čine samo 4,4 posto pilota u SAD-u i Velikoj Britaniji, prema Centru za zrakoplovstvo. Ali u historiju zrakoplovstva ušle su dvije žene, majka i kćerka.

Kapetan Wendy Rexon i njena kći Kelly Rexon su majka i kćerka koje voze komercijalne letove. Letenje je, izgleda, porodični posao kada su u pitanju Rexonovi. Wendy i njene dvije kćerke su piloti, a suprug je pilot za “American Airlines”.

“Kao djeca bismo trčale okolo u pilotskim kapama naših roditelja, zabavljale se i putovale s njima. To je definitivno porodični posao. Sa 16 godina sam imala čast biti instruktorka svojoj mlađoj sestri. Bila mi je prva učenica”, priča Kelly.

Prvi zajednički let Wendy i Kelly počeo je na aerodromu JFK u New Yorku. Imale su male komplikacije, ali majka kaže kako se kćerka dobro snašla pri hitnom slijetanju.

“Bila je fantastična. To je teška situacija koja je bila lakša zbog treninga i kompetencije Kelly”, govori majka.

Iako avionskom industrijom uglavnom upravljaju muškarci, u posljednjoj deceniji je došlo do porasta žena koje postaju piloti. To je rezultat avio-kompanija koje stavljaju akcenat na dovođenje žena u pilotsku kabinu.