Usvojena incijativa da se 5. februar primenuje u Dan sjećanja na sve ranjene i ubijene građane Sarajeva

Odluka o proglašenju 5. februara Danom sjećanja na sve stradale građane Grada Sarajeva u periodu opsade 1992 – 1995 godine bit će izmjenjena te je predloženo da se ubuduće obilježava kao Dan sjećanja na sve ranjene i ubijene građane Grada sarajeva od strane agresora u periodu od 1992. do 1995. godine.

Ovu izmjenu je inicirao predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik , a Skupština Kantona Sarajevo je danas jednoglasno prihvatila.

Svjedoci smo bili stravičnih zločina počinjenih nad stanovnicima Sarajeva tokom najduže opsade u historiji čovječanstva. U znak sjećanja na sve žrtve brutalne agresije počinjene od strane agresora o čemu takođe svjedoči i postojanje i djelovanje Haškog tribunala koji je ustanovio i dokazao odgovornost izvršilaca Markala 5. Februara 1994. godine

Tog dana je smrtno stradalo 68 naših sugrađana, a 144 ranjeno. To je ujedno bio povod da se 2007. godine donese Odluka o proglašenju tog dana Danom sjećanja na sve stradale građane Grada Sarajeva u tom periodu”.

U skladu sa gore navedenim Skupština se usaglasila da bi novi naziv ovog Dana sjećanja više odgovora činjenicima i istorijskom dokazima“, navedeno je u obrazloženju ove incijative.

Ona će biti upućena Komisiji za obilježavanje, čuvanje i njegovanja historijskih događaja i ličnosti SKS u dalju proceduru kako bi se sačinio novi prijedlog ove odluke i dostavili na Skupštini na razmatranje i usvajanje.