Važan korak za pronalazak cjepiva: Naučnici objavili trodimenzionalni model koronavirusa

Američki naučnici objavili su danas prvi trodimenzionalni molekularni model dijela novog koronavirusa koji inficira ljudske stanice, što je jako važna etapa za razvoj liječenja i cjepiva.

Ekipa naučnika s teksaškog sveučilišta u Austinu i Nacionalnog zdravstvenog instituta (NIH) upotrijebila je tehnologiju nazvanu krio-elektronska mikroskopija (nagrađena Nobelovom nagradom za hemiju 2017. godine) kako bi prikazali vrh virusa koji se prikači na stanice, tzv. spikularne proteine.

Vrhovi virusa

Vrh je antigen koji želimo ubaciti u ljude kako bi imunološki sistem proizvodio antitijela i tijelo bilo spremno odgovoriti na napad virusa“, objasnio je Jason McLellan, glavni autor studije objavljene u znanstvenom časopisu Science.

On sa svojim timom godinama proučava druge viruse iste porodice, posebno SARS i MERS.

Na temelju tog iskustva i genoma koji su Kinezi prikazali na početku epidemije, stručnjaci su izradili stabilnu verziju vrhova virusa u laboratoriju.

Njihova molekularna struktura je sada dostupna naučnicima cijeloga svijeta.

“To je lijepa čista struktura”

To je lijepa čista struktura jednog od najvažnijih proteina koronavirusa, stvarni napredak za razumijevanje kako koronavirus pronalazi i prodire u stanice“, komentarisao je virolog Benjamin Neuman.

Karta bi trebala pomoći naučnicima da shvate kako se virus sakrije i kako ga neutralizirati te otvoriti put za antiviralne lijekove za već zaražene osobe i za izradu cjepiva, prenosi Index.hr.