Velika je ovo stvar za Sarajevo: Gipsy Kingsi otvorili koncert u Skenderiji

Legendarna francuska grupa Gipsy Kings otvorila je koncert u sarajevskoj Skenderiji na radost hiljada fanova koji su došli da čuju pjesme jedne od najvećih svjetskih grupa.

Gipsy Kings je sastav koji se sa svojim pop orijentiranim flamenkom sa elementima salse i rumbe uspio približiti publici u cijelom svijetu.

Članovi grupe dolaze iz dvije romske porodično bliske muzičke familije Reyes i Baliardo. Svi su rođeni na jugu Francuske gdje su njihovi roditelji došli iz Španije zbog građanskog rata 30-ih godina.

Popularnost stječu 1987. trećim albumom “Gipsy Kings” na kome su se nalazili hitovi “Djobi Djoba”, “Bamboléo” i “Un Amor”.

Nakon uspjeha u Evropi, Africi i Bliskom istoku, album je 1989. objavljen i u SAD-u gdje je postao jedan od najuspješnijih albuma snimljenih na španskom jeziku.

Objavili su 13 studijskih i 2 živa albuma, dobitnici su nagrada Grammy, a od originalne postave u grupi su još Nicolas Reyes i Tonino Baliardo. Nastupaju kao “The Gipsy Kings (featuring Nicolas Reyes and Tonino Baliardo)”.