Veliko pojačanje: Roberson dobio bh. državljanstvo, ali neće biti u kadru za mečeve protiv Latvije i Grčke

Vijeće ministara BiH doniijelo je danas odluku kojom se američki državljanin John Daniel Roberson prima u državljanstvo Bosne i Hercegovine. Time je prihvaćena preporuka Košarkaškog saveza BiH.

Košarkaška reprezentacija BiH je na ovaj način dobila pojačanje na poziciji playmakera. Međutim, to se neće desiti u narednim utakmicama kvalifikacija za EP protiv Latvije (21. februar) i Grčke (24. februara), s obzirom da je spisak selektora Vedrana Bosnića za te susrete već poslan u FIBA-u, piše Sport Centar.

Roberson je prethodnu sezonu proveo u asutralskom klubu South East Melbourne Phoenix, a prije nekoliko dana potpisao je za istanbulski Galatasaray.

U karijeri je igrao u mnogim evropskim klubovima poput Zlatoroga (Slovenija), Sodertaljea (Švedska), Atomeromua SE (Mađarska), Elan Chalona i ASVEL-a (Francuska) te Eniseya (Rusija).

Ovaj 30-godišnji playmaker će na mjestu naturalizovanog igrača zamijeniti Alexa Renfroea koji je bio posljednji Amerikanac u bh. dresu.

Prije njega naturalizovani igrači u dresu naše reprezentacije su bili Zack Wright, JR Bremer, Henry Domercant i Terrel Castle.