Vizual/ Broj zaraženih koronavirusom ubrzano raste, skoro 150 osoba preminulo u jednom danu

Još jedan dan je iza koronavirusa, i još jedan dan u kojem je preminulo skoro 150 osoba.

Trenutno broj poznatih slučajeva za koje je potvrđeno da su zaražene koronavirusom iznosi 67,169. Jučer, kada smo posljednji put sumirali, je taj broj iznosio 64,441.

Preminulo je ukupno 1.527 osoba. To su podaci koji najbolje govore kakav je zamah uhvatio koronavirus i koliki je dnevni rast oboljelih i preminulih.

Većina zaraženih osoba potiče iz Kine, dok prema posljednjim informacijama od ostalih država prednjači Japan gdje je zaraženo 326 osoba i gdje je preminuo jedan pacijent kod kojeg je bila potvrđena zaraza koronavirusom.Kompanija Facebook je također jučer saopćila je da je otkazala globalni samit o marketingu, čije je održavanje bilo planirano u martu u San Franciscu, zbog rizika povezanog sa zarazom koju uzrokuje koronavirus.

U saopćenju se navodi da je samit otkazan kao mjera opreza, usljed povećanog rizika po javno zdravlje zbog virusa korona.

Na samitu, čije je održavanje bilo planirano od 9. do 12. marta, trebalo je da učestvuje više od 4.000 ljudi.

Svjetski mobilni kongres u Barceloni, koji organizuje kompanija GSMA, otkazan je u srijedu, 12. februara, nakon što je od učešća odustao veliki broj tehnoloških i telekomunikacionih kompanija zbog straha od širenja virusa.

Jučer je Vlada KS saopćila da Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo kontinuirano prati aktuelnu epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo, te da je devet osoba pod zdravstvenim nadzorom.

Mediji su tu informaciju iskrivili i mahom objavili da je to zbog koronavirusa, što uopšte nije tačno.