Vizual/ Skoro 76.000 zaraženih koronavirusom, preminulo više od 2.100 osoba

Koronavirus od kraja decembra hara svijetom, naročito Kinom, a odavno je po svemu, osim po stopi smrtnosti, preskočio SARS, a ni to nije tako daleko.

Prema posljednjim informacijama zaraženo je 75.768 osoba, dok je život izgubilo 2.129 osoba. Zasigurno je da bi ovo mogla da bude jedna od najvećih epidemija, a možda i pandemija, koje moderno čovječanstvo pamti.

I u zemljama gdje do sada nije bilo smrtnih slučajeva trenutno se bilježe. Posljednja od tih zemalja je Južna Koreja. Novinska agencija Yonhap objavila je danas da je u Južnoj Koreji potvrđen prvi smrtni slučaj od zaraze koronavirusom.

Navodi se da Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti za sada nije objavio nikakve detalje.

Smrtni slučajevi su do sada također zabilježeni u Japanu, Hong Kongu, Tajvanu, Francuskoj, Filipinima i Iranu.

Danas je objavljeno da su američki naučnici objavili prvi trodimenzionalni molekularni model dijela novog koronavirusa koji inficira ljudske stanice, što je jako važna etapa za razvoj liječenja i cjepiva.

Ekipa naučnika s teksaškog sveučilišta u Austinu i Nacionalnog zdravstvenog instituta (NIH) upotrijebila je tehnologiju nazvanu krio-elektronska mikroskopija (nagrađena Nobelovom nagradom za hemiju 2017. godine) kako bi prikazali vrh virusa koji se prikači na stanice, tzv. spikularne proteine.

Vrh je antigen koji želimo ubaciti u ljude kako bi imunološki sistem proizvodio antitijela i tijelo bilo spremno odgovoriti na napad virusa“, objasnio je Jason McLellan, glavni autor studije objavljene u znanstvenom časopisu Science.