Vizualno pojašnjenje: Sve što trebate znati o koronavirusu trenutno

Koronavirus u samo jednom danu ubio je blizu stotinu osoba, a prije neki dan preskočio je SARS iz 2003. godine s kojim ga najviše povezuju.

SARS je zabilježio preko 10.000 zaraženih i blizu 800 preminulih, što čini stopu smrtnosti od skoro 10 posto. Koronavirus trenutno nema toliku stopu smrtnosti, ali zato ima mnogo veći broj zaraženih i već daleko veći broj preminulih.

Prema posljednjim informacijama koronavirus odnio je 910 života i zarazio 40.631 osobu, mahom iz Kine.

Iako ima registrovanih oboljelih i u zemljama svijeta, olakšica je što nema mnogo zaraženih. Daleko najveći broj zaraženih osoba registrovan je upravo u Kini. Razlog za to je ekspresna reakcija drugih zemalja, odnosno prekidanje avio linija prema toj azijskoj zemlji.

Kada smo već spomenuli zatvaranje granica za osobe iz Kine, moramo da se dotaknemo i evakuacije državljana drugih zemalja koji borave u Kini. Južna Koreja i Indija prednjače u tom segmentu, evakuisali su 701, odnosno 647 svojih državljana. To su podaci od 7. februara.

Zanimljiva je i činjenica da mnogi kineski gradovi imaju nestašicu zaštitnih medicinskih maski za lice.

Samo u Hong Kongu za jedan dan je došlo do nestašice istih, a zabilježeni su slučajevi kada su stanovnici tog grada plaćali čak pet puta veću cijenu od uobičajene za ovaj vid zaštite.

Stručnjaci upozoravaju da iako maske mogu biti dobar primjer zaštite, one ne mogu u potpunosti pomoći u sprječavanju daljeg širenja, niti djeluju toliko dobro da su osobe koje ih nose 100% zaštićene.

Podsjećamo, epidemija koronavirusom počela je iz kineskog grada Wuhan, gdje je najviše i zabilježenih smrtnih slučajeva, kao i zaraženih osoba. Već duže od mjesec dana stanovnici ne izlaze na ulice, borave u svojim stanovima.

Ovako trenutno izgledaju ulice tog grada.