Vraća se prvobitnom planu: Prijestolonasljednik Saudijske Arabije želi preuzeti Manchester United

Investicijska grupa iz Saudijske Arabije, a koja je bila povezana s preuzimanjem Newcastle Uniteda, sada obraća pažnju i na Manchester United. Oni su nudili za Newcastle 345 miliona funti, dok je njihova ponuda od tri milijarde funti za United odbijena.

Razgovor o kupovini Newcastlea smirio se posljednjih sedmica, ali je trener dolio ulje na vatru kada je rekao da je Mohammed bin Salman inače prijestolonasljednik Saudijske Arabije bio blizu sklapanja dogovora sa vlasnikom kluba Mikeom Ashleyem.

Ipak saudisjki prijestolonasljednik vratio se prvobitnom cilju, a to je preuzimanje Manchaster Uniteda.

Bin Salman je prije 18 mjeseci poduzeo snažne mjere kako bi kupio klub sa Old Trafforda, ali su njegovu ponudu tada odbili vlasnici kluba. Vjerovatno će trebati povečati svoju ponudu za više od tri milijarde funti.

Komercijalni prihodi su rasli samo na dan utakmice, zbog TV prava, dok su svi ostali prihodi smanjeni. Tako je dug povećan za 73 miliona, i sada dug iznosi ukupno 391,3 miliona funti.

Kako prenosi Sportmail ulazak Saudijskih investitora, može biti blokiran od strane Premier lige, uslijed navoda da njihova vlada olakšava “komercijalnu krađu” vrhunskih međunarodnih televizijskih prava.

Prošle godine je Premier liga optužila Saudijsku Arabiju za saučesništvo u “neprekidnoj krađi Engleskog intelektualnog vlasništva” odbijanjem da podrži pravne radnje protiv piratskih emitera beoutQ, za koje se tvrdi da ilegalno prenose utakmice koristeći Arapsku satelitsku komunikacijsku organizaciju (ArabSat), širom Bliskog istoka i Afrike.