Vrelo Bune i misteriozna Tekija: Najveći biser Hercegovine

Blagaj je biser Hercegovine, najpoznatije je mostarsko izletište i centar vjerskog turizma u ovoj regiji. Najveću pažnju privlači vrelo Bune na kojem se nalazi najmisterioznija građevina zvana Tekija. Ona se nalazi uz pećinu i vijekovima njeguje posebne derviške rituale kojima derviši čine zikr, odnosno slave Boga.

Tekija je izgrađena davne 1466. godine i uzima se za jednu od najstarijih tekija u BiH. Veliki broj historičara smatra da je osnivač tekije bio derviš i gazija – Sari Saltuk. Vjeruje se da su nekad pripadnici derviškog reda tekije na Buni bili nalik templarima, iz razloga što i oni, baš poput templara, nisu bili samo vjernici nego i vojnici. Na vanjskoj strani turbeta vide se sjekira i topuz isklesani u reljefu, što upravo simbolizira tu povezanost viteštva i redovništva.

Brojne su legende koje govore o osnivaču Tekije.
Jedna od najpoznatijih je ta da je nekad u pećini u kojoj izvire Buna, stanovao zmaj koji je svake godine izlazio iz svoje pećine i otimao djevojke. Kada je jedne godine oteo Milicu, djevojku u koju je Sari bio zaljubljen a kćerku tadašnjeg vladara, Sari je odvažno napustio sigurnost svog toplog doma i otišao da je spasi. Uspio je u svom naumu i ubio zmaja, te mu je vladar, u znak zahvalnosti što mu je spasio kćerku od smrti, izgradio tekiju i dao mu ruku svoje kćerke.

Sari Saltuk bio je veliki čovjek, barem tako svjedoče izvori. Kažu da je bio protagnista islamizacije Balkana i Evrope, te da su, upravo zbog njegovog herojstva i dobrote, hiljade i hiljade osoba prešle na Islam. Postoji čak 7 njegovih grobova u svijetu, a jedan od njih se nalazi upravo u Blagaju. Postojanje više njegovih grobova objašnjava se na dva načina.
Prvo objašnjenje je da je sam Sari zatražio da mu se napravi nekoliko grobova i da ga se sahrani u nemuslimanskim zemljama. Na ovaj način bi muslimani, tražeći njegov pravi grob, hodočastili po svim tim mjestima i širili Islam. Drugo objašnjenje je da je sedam kraljeva zatražilo da se Sarijevo tijelo ukopa upravo u zemlji u kojoj su oni kraljevali, ali obzirom da nije bilo moguće svima udovoljiti, iskopano je 7 grobova i ne zna se u kojem od njih počiva veliki derviš.

Za Sarijev grob u Blagaju vezuje se još jedna legenda. Jednog predvečerja, prije akšam-namaza, u čaršiju je došao čovjek bijele brade i blagog pogleda – derviš Sari. Projahao je pored kuća na svom hitrom konju i otišao prema vrelu. Buna je to predvečerje nabujala kao nikad do tad pa je nije mogao preći. Večernja molitva je završena, a ljudi su mislili da je derviš odsjeo u nekoj begovskoj kući.
Ali, sati su prolazili, a on se nije vraćao. Tražili su ga i tražili, ali je bilo uzalud.

Onda zaključiše da je dobri (svetac) i da se gajb učinio (misteriozno iščezao). Pošto je bio dobri, a na vrelu Bune učini se gajb, tu mu podigoše turbe i tekiju.