Zašto filmovi poput “The Notebook” nisu zdravi za vaš ljubavni život?

Većina žena je mali milion puta pregledala “The Notebook”, kao i mnoge slične romantične filmove. Štaviše, glavni sastojak u receptu za savršen “girls night in” upravo je gledanje neke romantične komedije čiji scenarij znamo od riječi do riječi i svaki put nas dovede do suza.

Međutim, da li smo se ikada zapitale kakvu poruku nam šalju ovakvi filmovi?

Stručnjaci tvrde ljubavna priča između Allie i Noe iz The Notebooka (kao i mnogih drugih filmova) nije dobar primjer zdrave romantične veze, prenosi portal Žene.ba.

Prikazuje nerealnu sliku

Stručnjaci vide vezu između Allie i Noe kao nerealnu. Noah njoj piše pisma svakog dana i gradi joj kuću iz snova, čini za nju sve što je u njegovoj moći, a oni se, zapravo, jedva poznaju. To postavlja previsoka očekivanja ljudi u pogledu toga kakav bi idealan partner trebao biti.

Zatim, nakon što se godinama nisu vidjeli, Noah i Allie se ponovo spajaju i provode ostatak svog života zajedno. Ali sve što zapravo vidimo je njihova zanesenost i strast, a to, jednostavno, nije dovoljno za održati vezu toliko dugo.

“Savršeni” muškarac, zapravo, nije savršen

Neki smatraju da je Noah nevjerojatno romantičan, dok drugi smatraju da njegovo ponašanje i njegovi postupci pokazuju prilično nepoštovanje prema Allie. On ne prihvaća “ne” kao odgovor i čak prijeti da će se ubiti ako ona ne ode na spoj s njim. Također, to što je nagovara ležati s njim nasred ceste je veoma opasno, ali je prikazano kao nešto zabavno i avanturističko.

Njihova romantična veza je, zapravo, toksična

U filmu je rečeno da se Noah i Allie konstantno svađaju i nikada se ne slažu oko ničega. Tokom tih svađa, oni vrište i gađaju jedno drugo. Ovo je pokazatelj nasilne i toksične veze, ali oni su je pokušali normalizirati rekavši da su Noah i Allie, jednostavno, ludi jedno za drugim i da su te svađe normalne.

Slični filmovi koje stručnjaci smatraju lošim

Stručnjaci za veze su filmove Prljavi ples, Ja u ljubav vjerujem, Briljantin i Jastog uvrstili na listu romantičnih filmova koje ne biste trebali gledati. Naprimjer, oni kažu da Prljavi ples prikazuje vezu u kojoj bi žena trebala biti ovisna o muškarcu i čekati da je on spasi, umjesto da se sama suoči s problemima.

Briljantin također prikazuje ženu koja se mora promijeniti prema želji muškarca, kako bi mu se svidjela. Stručnjaci za veze smatraju da ni ovo nije dobar primjer prave ljubavi i kažu da, ako se ljubav temelji samo na izgledu, neće potrajati..

Što stručnjaci predlažu gledati

Među filmovima koji se stručnjacima sviđaju su: Annie Hall, La la land, Dnevnik Bridget Jones, pa čak i Zvjezdani Ratovi: Epizoda III Osveta Sitha. Oni kažu da je u ovim filmovima ljubav prikazana mnogo realističnije i manje je glorificirana. Prikazane su sve teškoće koje podrazumijeva veza, uključujući napore koje činimo kako bi ona uspjela i kakva treba biti komunikacija s partnerom.