Željka Cvijanović istakla: Predstavnici RS-a će zbog Ustavnog suda blokirati donošenje odluka u državnim institucijama

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da predstavnici RS-a u institucijama obustavljaju rad u odlučivanju dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu.

Ustavni sud je prije nekoliko dana utvrdio da je Ustavu BiH suprotan član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske.

Cvijanović je nakon sastanka rekla da je to prvi zaključak sastanka. Dodala je da će predstavnici RS-a obustaviti učešće u odlučivanju na nivou BiH dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti stranih sudija u ovom sudu.

Drugi zaključak je da će biti zatraženo održavanje održavanje hitne sjednice Narodne skupštine RS-a.

Sastanku su prisustvovali predsjednica RS-a Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, premijer RS-a Radovan Višković, ministri u Vladi RS-a, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović, predsjednik Ustavnog suda RS-a Džerard Selman.