Znate li zašto je Van Gogh uopšte odlučio da sebi odsječe uho?

Jedna od najpoznatijih činjenica o holandskom slikaru Van Goghu jeste da je on odlučio da sam sebi odsječe uho, a o pravom razlogu za to se polemiše više od 100 godina.

Ono što se najčešće smatra istinom jeste da je okidač za ovu odluku Van Gogha svađa sa bliskim prijateljem i kolegom – Paulom Gauguinom.

Vjeruje se da je Vincent van Gogh imao psihičkih problema duži niz godina, a da je upravo svađa bila samo “kap koja je prelila čašu”, zbog čega je on sam sebi odsjekao uho.

Međutim, prema najnovijim saznanjima historičara, odluku Van Gogha da sam sebi odsječe uho ubrzala je jedna vijest vezana za porodicu – koja bi trebalo da se smatra sretnom.

Prema novim istraživanjima vjeruje se da je na dan kada je Van Gogh odsjekao uho sebi – 23. decembar 1888. godine, bio dan kada je saznao da se njegov brat Teo vjerio.

Iako bi ovo trebalo da bude sretna vijest, stručnjaci vjeruju da je Van Gogh osjetio strah od toga da će ostati sam, ali prije svega – da će ostati bez novca koji je dobijao kao podršku od brata, a koji mu je omogućavao da se više posveti svojoj umetnosti.

Naravno, ova vijest nikako nije jedini razlog za ovaj akt samopovređivanja, jer je, kako se smatra, Van Gogh i prije toga bio destruktivnog ponašanja, piše edukacija.rs.