25 najboljih filmova sa prostora Ex-Yu

Ako i vama treba ideja kako provesti vrijeme u (samo)izolaciji, onda je ovo odlična lista za vas. Donosimo vam listu 25 filmova sa područja Ex-Yu. 

Radovan III (1983)

Žanr: Komedija

Redatelj: Ljubomir Draskic

Glumci: Mira Banjac, Tatjana Beljakova, Milutin Butkovic, Maja Cuckovic, Zoran Radmilovic

Radnja ukratko: Radovan III je ‘ozbiljna komedija’ o životu muškarca dovedenog u grad, u apartman na 12tom katu, nebodera, koji je zapravo ‘okomita ulica’. Radovan je priča o ljudima sa sela, premještenima u apartmane (kaveze), zgrade, nebodere … na našem prekomjerno naseljenom planetu.

 

Maratonci trče počasni krug (1982)

Žanr: Komedija, drama

Redatelj: Slobodan Sijan

Glumci: Bogdan Diklic, Danilo ‘Bata’ Stojkovic, Pavle Vuisic, Mija Aleksic

Radnja ukratko: Radnja se vrti oko obitelji pogrebnika u Jugoslaviji 1930-ih i njihovih nezgoda.

 

Ko to tamo peva? (1980)

Žanr: Avantura, komedija, drama

Redatelj: Slobodan Sijan

Glumci: Pavle Vuisic, Dragan Nikolic, Danilo ‘Bata’ Stojkovic, Aleksandar Bercek

Radnja ukratko: Film ima višeslojnu priču o tragikomičnim nezgodama putnika u jednom dotrajalom autobusu koji iz provincije vozi prema Beogradu, u kojoj se skriva alegorija o malograđanskom licemjerju, te o raspadu Kraljevine Jugoslavije u osvit Drugog svjetskog rata.

 

Balkanski Špijun (1984)

Žanr: Komedija, drama

Redatelj: Dusan Kovacevic, Bozidar ‘Bota’ Nikolic

Glumci: Danilo ‘Bata’ Stojkovic, Bora Todorovic, Mira Banjac, Sonja Savic

Radnja ukratko: Film govori o paranoidnom i zbunjenom Beograđaninu (Danilo Stojković) koji je krivo umislio da je njegov običan podstanar zapravo terorist koji želi rušiti državu.

 

Tko pjeva zlo ne misli (1970)

Žanr: Komedija, drama, mjuzikl

Redatelj: Kresimir Golik

Glumci: Franjo Majetic, Mirjana Bohanec, Relja Basic, Mia Oremovic

Radnja ukratko: Glavnina zbivanja odvija se u gornjogradskom stanu obitelji Šafranek, u njihovu dvorištu, Samoboru, Maksimiru, savskom kupalištu. Film ima izrazito bogato razrađene likove s romantičarskim elementima, čiji je emocionalni život predstavljen i nizom popularnih ljubavnih šlagera.

 

Varljivo leto ’68 (1984)

Žanr: Komedija, drama, romantika

Redatelj: Goran Paskaljevic

Glumci: Slavko Stimac, Danilo ‘Bata’ Stojkovic, Mira Banjac, Mija Aleksic

Radnja ukratko: Za mladog muškarca koji živi u Srpskom provincijskom gradiću, odrastanje se poklapa s turbulentnim političkim događajima 1968 godine.

 

Marš na Drinu (1964)

Žanr: Akcija, drama, povijesni

Redatelj: Zivorad ‘Zika’ Mitrovic

Glumci: Aleksandar Gavric, Ljuba Tadic, Nikola Jovanovic, Vladimir Popovic

Radnja ukratko: Radnja filma prikazuje Cersku bitku, koja se odigrala na samom početku rata. Protagonisti su pripadnici artiljerijske baterije Kombinirane divizije Srpske vojske, koje čine različiti slojevi Srpskog društva na početku 20. stoljeća.

 

Dom za vešanje (1988)

Žanr: Komedija, krimi, drama

Redatelj: Emir Kusturica

Glumci: Davor Dujmovic, Bora Todorovic, Ljubica Adzovic, Husnija Hasimovic

Radnja ukratko: U toj sjajnoj priči postavljenoj na području oko Sarajeva i u Italije, Perhan, privlačan mladi Rom (ciganin) s telekinetičkim snagama, zaveden je svijetom brzog novca i sitnog kriminala, koji prijeti uništenjem njega i onih koje voli.

 

Kako je propao rokenrol (1989)

Žanr: Komedija

Redatelj: Goran Gajic, Zoran Pezo, Vladimir Slavica

Glumci: Nebojsa Bakocevic, Predrag Bjelac, Dragan Bjelogrlic, Branimir Brstina

Radnja ukratko: Tri različite priče su ispričane satiričnim i apsurdnim humorom u kontekstu popularne i mladalačke kulture u Jugoslaviji, neposredno prije njenog raspada.

 

Valter brani Sarajevo (1972)

Žanr: Akcija, ratni

Redatelj: Hajrudin Krvavac

Glumci: Velimir ‘Bata’ Zivojinovic, Rade Markovic, Ljubisa Samardzic, Neda Spasojevic

Radnja ukratko: Uloga Valtera kao lika slobodna je interpretacija životopisa stvarnog antifašističkog borca i zapovjednika sarajevskih ilegalaca u Drugom svjetskom ratu, Vladimira Perića Valtera, koji je bio i jedan od pripadnika obavještajnih služba bivše Jugoslavije.

 

Podzemlje (1995)

Žanr: Komedija, drama, ratni

Redatelj: Emir Kusturica

Glumci: Predrag ‘Miki’ Manojlovic, Lazar Ristovski, Mirjana Jokovic

Radnja ukratko: Radnja se odvija oko skupine ljudi koja se skriva i živi u podzemlju od 1940-ih do 1990-ih jer misli da Drugi svjetski rat nikada nije završio zbog varke jednog od njihovih prijatelja.

 

Tesna koža (1982) – i nastavci

Žanr: Komedija

Redatelj: Mica Milosevic

Glumci: Nikola Simic, Milan ‘Lane’ Gutovic, Rahela Ferari

Radnja ukratko: Referent Mita se svakodnevno suočava s gužvom u kući i na poslu. U pretrpanom stanu svatko traži svoje mjesto pod Suncem. Iskrice sijevaju sa svih strana, a njegova mala plaća je nedovoljna za sve obiteljske potrebe i zahtjeve. Najmlađeg sina mu muči škola i snovi o rabljenoj “Hondi”, dok mu je stariji sin vječni apsolvent astronomije, a kći diplomirana pravnica koji bezuspješno traga za poslom. Miti je na poslu sve gore, pa mu je sportska prognoza posljednja slamka za koju se hvata u nadi kako bi mu mogla pomoći izvući se iz vlastite kože koja mu postaje sve tjesnija.

 

Davitelj protiv davitelja (1984)

Žanr: Komedija, horor, triler

Redatelj: Slobodan Sijan

Glumci: Tasko Nacic, Nikola Simic, Srdjan Saper

Radnja ukratko: Kada je riječ o zločinu, Beograd je kao i svaka druga metropola, osim po serijskim ubojicama. Ta praznina je ispunjena kada prodavač cvijeća počne daviti žene. Popularna, ali vrlo poremećena rock zvijezda postane telepatski povezana s ubojicom.

 

Otac na službenom putu (1985)

Žanr: Drama

Redatelj: Emir Kusturica

Glumci: Moreno D’E Bartolli, Predrag ‘Miki’ Manojlovic, Mirjana Karanovic

Radnja ukratko: Priča je o dječaku kroz čiju se svijest i osjećanja prelamaju burne 1950-e. Vrijeme u kojem živi nije naklonjeno ni njemu ni njegovom ocu, zaposlenom u Ministarstvu rada. Splet intriga dovodi oca u zatvor. On je jedan od ondašnjih uhapšenika čija krivica nikad nije utvrđena. Žrtva je vremena u kojem se Jugoslavija, odupirući se naletu staljinističkog dogmatizma, našla u situaciji da počini greške. Dječak postaje svjedok mnogih konfliktnih situacija. Nikad neće otkriti amidžinu ulogu u očevom hapšenju, a neće saznati ni to da je žena koja mu je poklonila toliko željenu nogometnu loptu prouzrokovala nesreću njegove porodice.

 

Sjećaš li se Dolly Bell? (1981)

Žanr: Komedija, drama, romantika

Redatelj: Emir Kusturica

Glumci: Slavko Stimac, Slobodan Aligrudic, Ljiljana Blagojevic

Radnja ukratko: Glavni junak je mladić Dino koji odrasta u Sarajevu tijekom 1960-ih, u sjenci svog dobrog, ali bolešljivog oca, gdje biva privučen svijetom malih kriminalaca. Oni ga angažiraju da sakrije mladu prostitutku Dolly Bell i on se zaljubljuje u nju.

 

Žikina dinastija (1985) – i nastavci

Žanr: Komedija

Redatelj: Zoran Calic

Glumci: Dragomir Bojanic-Gidra, Marko Todorovic, Lidija Vukicevic

Radnja ukratko: Djed Žika i djed Milan otkrivaju da njihovog unuka Mišu uopće ne zanimaju žene. Djeda Žiku zato hvata panika da Miša ne zastrani “kao mladi Karington”, lik iz TV serije “Dinastija”. Zato s prijateljem Milanom odlazi kod dr. Nedeljkovića da potraži pomoć. Međutim, Žika nema povjerenja u medicinu i počinje primjenjivati svoju terapiju.

 

Karaula (2006)

Žanr: Akcija, komedija, drama

Redatelj: Rajko Grlic

Glumci: Toni Gojanovic, Sergej Trifunovic, Emir Hadzihafizbegovic

Radnja ukratko: “Karaula” je komična priča o ljudima koji su na pragu tragedije – radnja je smještena u 1987. godinu i odvija se u karauli na makedonsko-albanskoj granici, kada SFRJ broji posljednje dane, iako to još nitko ne shvaća, a možda i ne želi shvatiti.

 

Kad porastem biću Kengur (2004)

Žanr: Komedija

Redatelj: Radivoje Andric

Glumci: Sergej Trifunovic, Marija Karan, Nebojsa Glogovac

Radnja ukratko: Film govori o mladim ljudima koji su na granici prelaska u srednje godine, a nisu uradili ništa konkretno u svom životu. Radnja filma sastoji se iz tri međusobno isprepletene paralelne priče koje se odigravaju na beogradskoj općini Voždovac.

 

Profesionalac (2003)

Žanr: Komedija, drama

Redatelj: Dusan Kovacevic

Glumci: Bora Todorovic, Branislav Lecic, Natasa Ninkovic

Radnja ukratko: Nakon raspada Jugoslavenske vlade, bivši tajni agent, sada taksist, ulazi u ured bivšeg sveučilišnog profesora, sada direktora firme.

 

Rane (1998)

Žanr: Komedija, krimi, drama

Redatelj: Srdjan Dragojevic

Glumci: Dusan Pekic, Milan Maric, Dragan Bjelogrlic

Radnja ukratko: Radnja filma vrti se oko nasilnog života dvojice mladića iz Beograda koji se trude probiti u svijetu kriminala. Vrijeme radnje obuhvaća 90-e godine prošloga stoljeća, u pozadini ratova u Jugoslaviji i rastuće etničke mržnje.

 

Mi nismo andjeli (1992) – i nastavci

Žanr: Komedija, fantazija, romantika

Redatelj: Srdjan Dragojevic

Glumci: Nikola Kojo, Milena Pavlovic, Branka Katic

Radnja ukratko: Radnja se odvija oko Anđela i Vraga koji se bore za dušu zavodnika Nikole koji ne zna da je Marina, njegova cura za jednu noć s kojom je bio dok se napio, slučajno ostala trudna.

 

Mrtav ‘ladan (2002)

Žanr: Komedija, drama

Redatelj: Milorad Milinkovic

Glumci: Nikola Djuricko, Sonja Kolacaric, Tara Manic

Radnja ukratko: Lemi i Kiza su dva brata koja žele prevesti svog mrtvog djedu iz Beograda u Vršac, a s obzirom na to da su potrošili sav novac, odlučili su prošvercati ga vlakom. Tu nevolje i luda zabava tek počinju.

 

Nebeska udica (2000)

Žanr: Drama, ratni

Redatelj: Ljubisa Samardzic

Glumci: Nebojsa Glogovac, Ana Sofrenovic, Ivan Jevtovic

Radnja ukratko: Film priča o nekim ljudima u Srbiji koji se trebaju suočiti s posljedicama rata. Većina njih još ne treba ići u vojsku, ali moraju živjeti između ruševina i bombi koje skoro svakodnevno padaju. Iako je moto preživljavanje tih dana, oni teže živjeti što je moguće normalnije i prkose ružnoj strani rata.

 

Metastaze (2009)

Žanr: Krimi, drama

Redatelj: Branko Schmidt

Glumci: Rene Bitorajac, Franjo Dijak, Robert Ugrina

Radnja ukratko: Četiri prijatelja u Zagrebu pokušavaju se slagati, jer su njihovi odnosi pogođeni alkoholom, drogama, huliganizmom, zločinom i prošlošću njihove zemlje.

 

Bitka na Neretvi (1969)

Žanr: Drama, ratni

Redatelj: Veljko Bulajic

Glumci: Yul Brynner, Hardy Krüger, Franco Nero

Radnja ukratko: Kada se partizani nađu okruženi od neprijateljske vojske, glavni stožer za obranu naređuje rušenje mosta na Neretvi. No poginulih je sve više, zaraze se šire pa je, s ciljem spasa civila, potrebno izgraditi zamjenski most.

svijetfilma.eu