Adis Grabovica: Hajmo jednom biti pametni, ne slušajte najglasnije osobe u društvu

Nema te šiše, nema te kafe i nema te pive, kao ni izleta, druženja i zabave koja se ne može odložiti za narednih 20 dana. Trenutno nema ništa bitnije od toga da ostanete u svojim domovima.

Ne zbog sebe, nego zbog drugih. Samo potpuna izolacija je rješenje.

Najbitniji savjet koji mogu da vam prenesem i koji najviše želim da prenesem jeste da ne slušate najglasnije osobe u društvu. Obično te najglasnije osobe, osobe koje se prave najpametnije za sve, najmanje razloga imaju da budu glasne. Ili su kompleksaši ili imaju toliko muka sa sobom da na taj način pokušavaju biti dominantne.

Oni znaju gdje je vakcina proizvedena, ko je uvozi, gdje je testirana, na kome, koliko je djelotvorna, koja nije. A neko je za njih dao pravo dobar naziv. Pećinar!

Među prvim novinarima koji su počeli da prate koronavirus na našim prostorima sam bio i ja. Nije prošao od početka januara dan da nisam pročitao najmanje 30 izvještaja, agencijskih vijesti, naučnih radova i slično. Ipak, dođu i oni koji su za koronavirus čuli prije deset dana i oni prate neku stranicu i ubjeđuju i mene koji pratim 50 takvih stranica.

Ne slušajte takve, do prije pet dana su se ismijavali situaciji, sada prave akcije humanitarne. Kada smo tiho upozoravali (kada kažem tiho nismo ovoliko pisali da je zajebana situacija) ismijavali su nas. Ismijavaju svakodnevno sve vakcine jer oni, iako nemaju potrebno obrazovanje da znaju nešto o toj temi, kada sjednu na šišu znaju sve, apsolutno sve, i tri su fakulteta završili.

Opet ponavljam ne slušajte takve. Slušajte zvaničnike, jer koliko god mi mrzili političare, bili nezadovoljni situacijom u društvu i državi, ja moram da istaknem da smo ovaj put brže i bolje reagovali i od Italije i od Španije, te mnogo drugih razvijenijih država.

Svi trenutno patimo, svima su nam dnevne navike promijenjene. Svi želimo da bude kao jučer, da imamo zagarantovan posao, platu, osnovne namirnice, ali trenutno je to nemoguće.

Apelujem još jednom, pobogu budite pametni, ostanite kući, potpuna izolacija je jedino rješenje. Naučnici sa najprestižnijeg iranskog univerziteta su uradili tri moguća scenarija, ukoliko bi došlo do potpune izolacije (kraj ove farse do sredine aprila), te polovične i bez izolacije. Za dva zadnja ne želite ni da znate rezultate.

U životu je možda najbitnije znati da ne znate ništa. Iako pratite neku stranicu, ne znate ništa. Ne znam ni ja, ja sam samo novinar koji čita mnogo o toj temi, pa opet ne znam da li znam jedan posto o svemu tome. Možete misliti koliko zna neka žena koja se dernja u kafiću da zna sve? Ljekar se ne dernja, zvaničnik se ne dernja, mudar se ne dernja. Prešuti, skloni se, ali nekada je to loše jer te “rak rane” modernog društva djeluju itekako na druge.

Slušajte zvaničnike! I molim vas, ostanite u kući, ima načina za zabavu i tu.