Adis Grabovica: Zašto smo svi svjesni da će u Bosni i Hercegovini koronavirus da partija

Prije nego bilo šta drugo napišem, moram da kažem da je za mene rijetkost da kolumne pišem redovno, a posebno rijetko da pišem jednu za drugom. 

Ne mogu da prešutim neke stvari, o njima razmišljam čitav dan. Za početak ću da ponovimo jednu rečenicu iz jučerašnje kolumne, a to je da sam među prvim novinarima sa ovih prostora koji je pratio koronavirus od samog početka ove farse. Pravio sam dnevne presjeke, a Wuhan je u to vrijeme bio jedan strani gradić u Kini. Sada, nažalost, svi znamo za Wuhan, a nikako to nije slučaj jer je to jedan zaista lijep grad koji ima bogatu historiju. Da mi je neko prije mjesec dana rekao da će jedan virus da zatvori čitav svijet u kuće ja bih rekao da je lud i da se to u modernom, današnjem, svijetu ne može desiti.

Znate kako posljednih dana kada god kažemo u istoj rečenici koronavirus i Bosna i Hercegovina, reakcija svih nas je kako će ovaj virus da nas pojede. “Ako kod nas broj slučajeva poraste mi ne može s tim da se borimo“, ključna je rečenica svih građana ove lijepe naše koji su svjesni u kojoj državi živimo i koji nas ljudi vode.

Ne možemo da se borimo je ključ mišljenja građana. Ne možemo! Mi nemamo snagu da iznesemo svakodnevnicu, a ne da iznesemo nepredvidive stvari poput koronavirusa, a bile su predvidive. Za slučaj svega ja ću da pišem da su nepredvidive. A sve to misle naši građani.

Ja moram da istaknem, da je naša država reagovala bolje od brojnih razvijenijih svjetskih država, bolje se spremila, ali ono što me dira je taj broj testova.

Ja sam svjestan da ne mogu svi da se testiraju, ja znam šta je trijaža, ja znam da neko mora imati više znakova bolesti i uz to da je imao dodira s osobama koje su putovale ili je sam putovao, pa da bude testiran. Ali ja ne mogu da se sastavim s činjenicom da mi imamo samo 300 testova, isto da se igramo sa dobro poznatom kolerom.

Da stvar bude gora mi ćemo u narednim danima dobiti svega 500 testova. Svih bogovih 500 testova, jer eto nama ne trebaju. Ma naruči ih 50.000 pa makar se igrali s njima i poslije bacili. Naruči ih za svaki slučaj, zlu ne trebalo. Eto da ih imamo i da nam to malo ulijeva sigurnost.

Nisam dozvolio danas da objavimo jednu vijest, ali ovo ću ja da ispred svoga imena napišem i ovo je moje lično pisanje, da su se nama javile četiri osobe danas koje su nazvale KCUS i tražile testiranje a oni su rekli “da ne vrše testiranje vikendom“.  Jedna od tih osoba je u dosta teškom stanju, pa bi voljela da otkloni svaku sumnju. Za ovo je preko skupštinskog zastupnika poslan upit Kliničkom centru.

Ako je to istina, ja bih zaista volio da ja na vlastitu odgovornost, unatoč media pool-u koji je uveden, dođem na tu konferenciju Vlade i da postavim pitanja, imam ih milijardu. Ne, ne dižem paniku, govorim realne stvari. Znam da je političare strah kao i nas, imaju i gore brige nego mi, ali ništa trenutno nije važnije od tih testova, a 500 je premal broj za ovoliki grad. Političari isto tako moraju shvatiti da mi imamo pitanja na koja su dužni da nam odgovore, dužni su da nam pošalju signal da smo spremni da se borimo s ovom nedaćom.

Možda ja nekome ovim svojim pisanjem prisjedam na muku, možda se neko bori za sve, a onda ja dođem i kažem ne radiš nešto dobro, ali moje mišljenje stoji, naručite mnogo testova, zlu ne trebalo!

Apelujem još jednom, ostanite u svojim domovima, poslušajte ljekare, pratite samo zvanične informacije i zvanične medije. Ne čitajte polovične informacije, ne čitajte huškaše na fb stranicama i grupama, ne čitajte statuse komšinice Zumre jer ona zaista ne zna ništa više od vas. Pratite osobe koje znaju nešto više, koje su se obrazovale više i koje mogu da budu pametne za sve nas.

Tako što štitite sebe štitite i sve nas, a našim ljekarima pomažete u borbi protiv nevidljvog neprijatelja. Jednog dana, uskoro, još ovog ljeta, sjećat ćemo se ovih trenutaka straha, pitanja, neznanja. Tada će koronavirus svim ljekarima da bude poznat neprijatelj i oni će da ga se riješe. Sjećat ćemo se ovih trenutaka u 20:00 sati kada izađemo na prozore i aplaudiramo ljekarima, a ono ustvari sami sebi dižemo moral da će sutra biti bolje.