Aida Pilav: U KS izvršeno 272 testiranja, od čega 24 pozitivnih slučajeva

Predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida Pilav danas je, na zajedničkoj pres-konferenciji Vlade i Kriznog štaba KS, rekla da je dosad izvršeno ukupno 272 testiranja na koronavirus, te da se pokazalo da su pozitivna 24 naša sugrađanina.

To znači da je u ukupnom broju 10 posto pozitivnih, a testiranje se, kako je dodala, vrši s medicinskim i epidemiološkim indikacijama. Također, prema njenim riječima, ovaj broj govori u prilog da 90 posto akutnih respiratrnih simptoma pripada influenci ili nekim drugim akutnim respriratornim uzročnicima. Tri građanke su hospitalizirane i radi se o osobama koje su stabilne i bez teške kliničke slike i vjerovatno u nekom narednom periodu odlaze na kućno lječenje.

“U samoizolaciji su trenutno 1.962 osobe, dok su 1.152 naša sugrađa izašla iz samoizolacije. Dobro su uhodani mobilni timovi doma zdravlja koji vrše testiranje u kućnim uslovima i napravljeno je 61 testiranje u toku jučerašnjeg dana”, dodala je Pilav.

Naglasila je da testova ima dovoljno i rade se ubrzana testiranja po akutnim respiratornim infekcijama. Pilav je navela da nema mjesta panici i ponovo pozvala građane da poštuju izrečene mjere.