Analiza priznatih statističara za Sarajevsku seharu: Do kraja marta možemo očekivati preko 900 zaraženih

Priznati statističari sa Facebook stranice “Vaš analitičar” za Sarajevsku seharu uradili su statističku analizu i donijeli pretpostavku o broju oboljelih i umrlih do kraja marta.

Eksponencijalni trend je najpogodinija metoda za prognoziranje kretanje virusa na osnovu dosadašnjeg širenja, od prvog do devedesetog slučaja, koliko je prema zvaničnoj objavi bilo zaraženih 21.03.2020. godine.

Analizu smo radili na osnovu eksponecijalne funkcije, koja glasi y = 2,002e^(0,2234X), a pouzdanost funkcije je čak 95,48 posto“, kazali su oni za Sarajevsku seharu.

Prema navedenoj eksponencijalnoj funkciji, u Bosni i Hercegovini se za deset dana može očekivati 916 zaraženih.

Ako pratimo trend smrtnosti, koji se kod država koje su disciplinovane kreće oko jedan posto, u ovom periodu očekivati je da do kraja mjeseca u Bosni i Hercegovini smrtnost bude do deset osoba“, pojasnili su sa ove Facebook stranice koju vode priznati profesori statistike bh. fakulteta.

Dalje navode i naglašavaju da mjere za sprječavanje širenja zaraze pomažu.

Prognoza širenja koronavirusa je napravljena na osnovu dosadašnjih podataka i u skladu s prethodnim mjerama sprečavanja širenja zaraze. Trenutne mjere sprečavanja i širenja djeluju na broj slučajeva zaraze. Naredna retroaktivna analiza bit će napravljena za deset dana, kako bi se izvršila provjera prognoze“, zaključili su.