Banja Luka: “Otac i sin u stabilnom stanju, majci negativan nalaz na koronavirus”

Branislav Zeljković, v.d. Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske kazao je da se otac i sin iz Banjaluke, kojima je dijagnosticiran korona virus, nalaze na Infektivnoj klinici i u stabilnom su stanju. Njih dvojica imaju kontakt samo sa medicinskim osobljem, piše N1.

“Majka je negativna na korona virus, ali ćemo ponoviti testiranje kod supruge, oca i sina. Jedan negativan test ne znači da neće biti pozitivna. Majka je negativna i nalazi se u izolaciji u svom domu”, rekao je Zeljković.

“Oni se nalaze u izolaciji 14 dana. Inkubacija je 14 dana i do daljnjeg ostaju u izolaciji. Škola Branko Ćopić je dezinfikovana, ispoštovan je protokol o dezinfekciji radnih površina i provjetravanje. Nakon toga – škola je spremna”, poručio je Zeljković.

Njegova poruka građanima je da se ponašaju kao i svakog drugog dana, a ako osjete tegobe – prvo da se jave porodičnom ljekaru.

“Svi koji su došli iz zemalja koje nisu zahvaćene virusom ili nisu bili u kontaktu sa zaraženim – imaju malu šansu da budu zaraženi”, poručio je, kazavši da ako se nekome pojave tegobe – one ne moraju biti uzrokovane kornoa virusom.

“Nema potrebe za panikom”, rekao je za N1.

Institut za javno zdravstvo ima dovoljno testova za korona virus, u procesu su nabavke novih – tako da nema bojazni da će manjkati toga u narednom periodu – poruka je Zeljkovića.