Banja Luka zatvara sve ugostiteljske objekte do 23. marta

Svi ugostiteljski objekti u Banjoj Luci bit će zatvoreni do ponedjeljka 23. marta, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Kako je rekao Radojičić, nova mjera i sve druge mjere koje je iznio na večerašnjoj konferenciji za medije vezane su za sprječavanje kontakata među građanima, a kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

U Banjoj Luci je trenutno pod nadzorom 750 osoba koje su na jedan ili drugi način bile u kontaktu sa zaraženim osobama u ovom gradu.

Pored ugostiteljskih objekata, sve tgovine, osim onih sa osnovnom robom potrebnom za život, zatvaraju se do 23. marta. Također, sve uslužne djelatnosti, osim taksi službe zatvaraju se do 23. marta.

Javne kuhinje mogu raditi “preko šaltera” uz maksimalne mjere higijene,a isto važi i za apoteke. Hoteli, hosteli i objekti za smještaj mogu pružati usluge, ali samo za goste svojih objekata.

“Naredba stupa na snagu odmah”, rekao je Radojičić.

U ovom gradu do danas je registrovano 18 slučajeva zaraze koronavirusom, a radi se uglavnom o osobama koje su bile u Italiji i osobama koje su bile njihovi direktni kontakti.