Baš nam je legao novi album: Trbuhom za kruhom uz Helem nejse

Sarajevska grupa Helem nejse objavila je 15. marta svoj treći album pod nazivom “Gluten tag“ i usrećila sve fanove, posebno one u (samo)izolaciji.

Posljednih sedmica jedna od popularnijih tema, osim koronavirusa, je i novi album Helem nejse.

“Gluten tag“ je treći album ove grupe u tri godine, a objavljen je u izdanju diskografske kuće Croatia Records. Sadrži osam pjesama i mnoge žanrove.

Mi smo ga u posljednja 24 sata nekoliko puta poslušali i donosimo vam naše utiske.

Prvo što ostavlja snažan utisak i potiče na razmišljanje je naslovnica albuma, koja predstavlja tri hljeba u bojama njemačke zastave. Za cover je zaslužna marketing agencija iz Sarajeva.

Ovom ilustracijom odlično je predstavljena poznata parola “trbuhom za kruhom“. Interesantno je da su Nijemci inače veoma ponosni na svoj kruh i mnoge vrste kruha koje imaju, što samo dodatno pojačava značenje ove sintagme.

Osim covera albuma, veoma je interesantna i lista gostujućih umjetnika. Na njoj se nalaze Božo Vrećo, frontmen grupe Letu štuke Dino Šaran i bosanskohercegovački autor Abdulah Sidran.

Ukoliko ste upoznati sa stilom grupe Helem nejse, gosti na albumu samo potvrđuju njihovo flertovanje i eksperimentiranje sa raznim žanrovima u muzici.

Naravno da smo bili uzbuđeni da saznamo šta se krije na albumu i kakav zvuk će nam donijeti novih osam pjesama.

Album je otvorila pjesma “Lagana zadava“.

Instrumental i beat su veoma pop ljetnja muzika a la 2012., a zvuku se suprotstavlja prepoznatljivi stil repanja dva MC-ija grupe. Na prvu možda malo zbunjuje i pitali smo se hoće li cijeli album biti takav.

Ipak je odličan intro za album, jer predstavlja kombiniranje različitih žanrova i stilova koje nas očekuje u ostalim pjesmama.

More than weed“ je naredna pjesma na albumu koja je ujedno bila prvi single. Spot odlično podržava tekst pjesme i predstavalja borbu repera za papire i odlazak u obećane zemlje Evropske unije.

Smjenjuju se moderni sa balkanskim i orijentalnim zvukovima.

Pjesma “Zaboravio“ je jednostavno odlična i neka za sada ostane na tome.

Drugi single kojim je predstavljen album je “Maza“.

Ova pjesma je idealna za radio i prilagodljiva je raznim publikama, pa je zato i veoma dobro prihvaćena. A i ko se ne voli maziti?

Kule i gradovi“ podsjetila nas je na one old-school saradnje repera i r’n’b umjetnika.

Ispreplitaje repa, romantičnog pjevanja Bože Vreće i zvukova trubača je ljubavna pjesma za koju nismo znali da nam treba.

Ako pogledamo porijeklo riječi “rap“ vidjet ćemo da znači ritam i poezija.

Uzimajući to u obzir, čuti pjesnika Abdulaha Sidrana na novom albumu Helem nejse, potpuno je logično.

Refren Dine Šarana već vidimo u opisima i komentarima na instagramu. Kolaboraciju na pjesmi “Leglo“ ocijenit ćemo kao veoma uspješnu.

Helem nejse ne bi bili to što jesu da se ne osvrnu i na ozbiljnije probleme. U posljednje dvije pjesme prekinuta je romantična tema i ponuđeni su komentari sistema i ljudi koji u njemu žive.

Turci i Rusi“ kombinira veoma moderan beat sa jednom, već tradicionalnom, temom na našim prostorima.

Na ovoj pjesmi se najviše osjeti eksperimentiranje.

Album je priveden kraju pjesmom “Stručni štab“ kojoj zamjeramo to što nije duža.

Iako zvuči veselo, u pjesmi se spominju neki od ključnih problema našeg društva. Zvuk nas odvodi u svijet zabave, dok nas tekst vraća u realnost.

Gluten tag“ ispunio je očekivanja. Predstavlja kombinaciju svega što čujemo oko nas, kako muzike, tako i tema, pa je nemoguće da svima legnu baš sve pjesme.

Imamo vremena da u (samo)izolaciji naučimo sve tekstove i nakon prolaska krize uživamo na već najavljenim koncertima grupe Helem nejse.

Ovaj album će nekome biti soundtrack uz koji će ispunjavati formulare za vizu, nekoga će potaknuti da poboljša svoje društvo ili učini neki romantični gest, a neko će jednostavno uživati u muzici.

Nije bitno koju opciju izaberete, bitno je da se volimo i redovno peremo ruke.

Bosanskohercegovački novinar i publicista Amir Misirlić, kao nekada, prije objave samog albuma predstavio ga je svojom kratkom recenzijom publici.

“Nekada je postojao lijepi običaj da, prije nego bi se pojavio neki album na tržištu, neko kome se vjerovalo presluša taj album i predstavi ga unaprijed publici. Nije mali broj ploča koje sam kupio upravo zahvaljujući tim i takvim preporukama. Nije mali broj ploča ni koje su drugi kasnije kupili zahvaljujući mojim preporukama. Nekada je postojao, ali taj lijepi običaj se nekako usput izgubio”, započeo je recenziju Misirlić.

I prije zvanične objave albuma, Misirlić nas je uvjerio da će vrijediti slušati ga.

Sa prva dva albuma naprosto su se nametnuli kao pojava koja najviše obećava. I nakon što sam poslušao taj treći album sa sigurnošću mogu da kažem kako su ta obećanja i ispunili. I više od toga”, pojasnio je.