Bh. fudbaler Edin Džeko u karantinu slavi 34. rođendan

Edin Džeko, kapiten fudbalske A reprezentacije BiH i jedan od naših naboljih igrača svih vremena, danas slavi 34. rođendan.

Dijamant je rođen 17. marta 1986. godine u Sarajevu. Karijeru je počeo u Fudbalskom klubu Željezničar, gdje je slovio za jednog od najtalentovanijih dječaka plavog tima. Sa 17 godina je ubilježio prvi nastup za seniorsku ekipu (pod vodstvom Amara Osima), u tadašnjem Kupu Uefa (Liga Evrope) protiv škotskog Heartsa. Za Željezničar je odigrao 40 utakmica i postigao 5 golova.

Sa 18 godina (2005) odlazi u Teplice (Češka), gdje u prvoj sezoni kao posuđen igrač u malom timu Usti nad Labem postiže pet golova u 17 utakmica, te se odmah vraća u Teplice, gdje pokazuje svoj talenat. U 43 meča postigao je 17 golova. Krajem sezone 2006/2007. proglašen je za najboljeg stranog igrača u Češkoj.

Njegove odlične igre zapazio je njemački stručnjak Felix Magath. U transferu vrijednom četiri miliona eura doveden je u Wolfsburg, gdje u tandemu sa Zvjezdanom Misimovićem u drugoj sezoni osvaja Bundesligu. U Wolfsburgu u 111 mečeva postigao je nevjerovatnih 66 golova i tako ostao upisan u historiju Wolfsburga kao najbolji strijelac. U sezoni 2009/2010. osvaja laskavu titulu najboljeg strijelca Bundeslige sa 22 postignuta gola.

U januaru 2011. godine potpisao je za Manchester City u transferu vrijednom 27,5 miliona funti. Sa Građanima je osvojio dvije titule prvaka Engleske, i po jedan FA kup i Liga kup.

Trenutno je igrač Rome, čiji dres je zadužio u ljeto 2015. godine.

Jedini je fudbaler na svijetu koji je u tri lige petice (u njegovom slučaju Engleskoj, Njemačkoj i Italiji) postigao više od 50 golova.

Ovaj rođendan neće biti kao i prethodni. Zbog koronavirusa Edin, kao i svi igrači u Italiji, je u karantinu, pa će slavlje biti upriličeno  u krugu supruge Amre, kćerkice Une i sina Danija.