BH Novinari: Javni protest Fahrudinu Radončiću, pokušava ubrati jeftine političke poene

Upravni odbor Udruženja “BH novinari” uputio je javni protest Fahrudinu Radončiću, predsjedavajućem Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje i ministru sigurnosti BiH.

Kako navode, protest je uzrokovan “pokušajem političkih manipulacija i netačnog tumačenja” legitimnog zahtjeva BH novinara za formiranje medijskog poola i stvarnje epidemiološki i zdravstveno sigurnih uvjeta za rad novinara koji prate zbivanja u vezi sa koordonavirusom u Sarajevu i drugim bh. gradovima.

Pozivom za formiranje medijskog poola, BH novinari nisu tražili privilegiju za novinarske ekipe, već sigurne uvjete rada, kakve zahtijevaju i preporučuju sve međunarodne zdravstvene i medijske organizacija i udruženja, ali i bh. organi vlasti, krizni štabovi i civilna zaštita.

Primjeri održavanja press konferencija na siguran način, bez okupljanja velikog broja novinarskih ekipa postoje u Evropi, ali i u BiH – u Banjaluci, gdje se posljednih sedam dana dijele informacije od javnog značaja bez sazivanja novinara u jednu prostoriju i uz efikasno korištenje online komunikacijskih alata i kanala, ili u glavnom gradu BiH, gdje Vijeće ministara BiH pokušava sa BHRT-om, kao javnim servisom, pronaći najbolje i najsigurnije načine organizovanja konferencija za medije“, kaže se u saopćenju.

“BH Novinari” navode kako je “potpuno neprihvatljivo da gospodin Radončić pokušava ubrati političke poene na konfrontiranju zaštite novinara i svih drugih građana BiH, na način da su jedni manje ili više važni od drugih“.

Jednostavan, opravdan i razuman zahtjev novinarke udruge o zaštite novinara, snimatelje i fotoreportere utemeljen je na činjenici da su neke od naših kolega u samoizolaciji i ne mogu obavljati profesionalne zadatke, zbog prisustva press konferencijama ili drugim javnim skupovima. Naglašavamo također da bez zdravih i zaštićenih medijskih djelatnika, neće biti moguće adekvatno informirati niti educirani građane BiH o neophodnim mjerama i zaštiti koju trebaju poduzeti u sprečavanju širenja koronavirusa.

UO BH novinara upozorava gospodina Radončića da će sam snositi odgovornost ukoliko se desi da još neko od medijskih profesionalaca bude zaražen tokom press konferencija koje neće biti organizovane ne propisan i siguran način“, navedeno je u saopćenju Udruženja.