Broj smrtnih slučajeva u SAD-u prestigao Kinu, u pitanju i zvanični broj slučajeva iz Kine

Smrtni slučajevi od posljedica koronavirusa u Sjedinjenim Državama prestigli su broj preminulih u Kini. Prijavljeni broj smrtnih slučajeva u Kini tema je mnogih nagađanja, skepticizma i predmet velike sumnje nakon sto su Italija i Španija prijavile zajedno više od 20.000 smrtnih slučajeva.

Broj smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama i brzina širenja ove pandemije samo je tmurni pokazatelj razmjera i opasnosti koje predstavlja ovaj virus.

Sjedinjene Države imaju najviši poznati broj zaraženih na svijetu, a broj preminulih do sada je 3.431.

Ova informacija je ustanovljena nekoliko sati prije nego što je Trumpova administracija planirala objaviti modele istrađivanja po kojima bi čak 200.000 Amerikanaca moglo umrijeti zbog pandemije.

Postoje sve veće zabrinutosti da neke zemlje, uključujući Kinu, Sjevernu Koreju i Indoneziju, ne razmjenjuju istinske podatke o razmjerima njihovih epidemija.

Kina je u utorak objavila više od 1.500 slučajeva koronavirusa koji prethodno nisu objavljeni, popuštajući pritisku za većom transparentnošću gotovo dvije sedmice nakon što su tamošnji zvaničnici prvi put objavili nula novih lokalnih infekcija.

Pitanja o tačnosti kineskih brojeva kruže od početka tamošnje epidemije, čak i kada je država postigla svoj očigledan uspjeh u stavljanju situacije pod kontrolu. 1.541 novo objavljena slučaja bili su ljudi koji su testirani pozitivno, ali su bili bez simptoma, prema zvaničniku kineske Nacionalne zdravstvene komisije.

Kina prethodno nije uključivala asimptomatske pacijente u svoje javne komentare potvrđenih slučajeva, iako Svjetska zdravstvena organizacija to preporučuje, a mnogi u Kini i inostranstvu izrazili su strah od istinskog razmjera epidemije.

Nije odmah bilo jasno da li 1.541 broj predstavlja ukupan broj asimptomatskih infekcija otkrivenih u Kini ili je samo mali dio. Južna Kineska Jutarnja Pošta, časopis sa sjedištem u Hong Kongu, nedavno je izvijestila da bi asimptomatski slučajevi mogli iznositi čak 43.000 ili jednu trećinu ukupnog broja slučajeva u Kini, pozivajući se na tajne vladine podatke.

U slučaju Sjeverne Koreje, mnogi promatrači sumnjaju u njegove tvrdnje da nema niti jednog slučaja koronavirusa, iako ga neki pripisuju nedostatku opreme za testiranje. Drugi optužuju vladu da je sakrila izbijanje kako bi očuvala red.

U Indoneziji vlada nedeljama prijavljuje nula slučajeva.

Danas je u Sjedinjenim Američkim Državama zabilježeno 20.297 novih slučajeva i 558 novih smrtnih slučajeva.