Crni rekord: U Hrvatskoj danas zabilježen 91 slučaj koronavirusa

Nacionali štab civilne zaštite Republike Hrvatske saopćio je kako ova zemlja ima 586 slučajeva koronavirusa. U samo jednom danu zaražena je 91 osoba. Do sada su preminule tri osobe.

Trenutno je osmero bolesnika na respiratoru, od toga jedan čeka laboratorijski test, a ostalih sedmero nije u kritičnom stanju. Ukupno je zaraženo 586 osoba.

Razlog tome je nova biolokacija na području Biograda i Zadra koja je počela najvjerojatnije u biogradskoj bolnici te se prenijela na Zadar. U zadarskoj bolnici je situacija stavljena pod nadzor i omogućeno je nesmetano pružanje zdravstvene zaštite, dok zbog situacije u bolnici u Biogradu i činjenice da je značajan dio radnika u samoizolaciji, odlučeno je da se bolnica dezinficira i prenamijeni u bolnicu za sve bolesnike s tog područja koji će biti COVID-19 pozitivni“, kazao je Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

Koronavirusom je zaraženo još dvoje radnika splitsko-dalmatinskog županijskog Zavoda za hitnu medicinu, medicinska sestra i tehničar, pa je sada u tom zavodu od virusa oboljelo pet radnika, saopćio je u petak popodne Županijski štab za civilnu zaštitu.

Iz štaba kažu kako su oboje već nekoliko dana izolirani sa svog radnog mjesta u Zavodu te su poslani u samoizolaciju.

U toku je obrada njihovih kontakata u skladu s epidemiološkim smjernicama.

Direktor Zavoda Leo Luetić ranije je u petak izvijestio kako je virusom zaraženo dvoje doktora i jedan medicinski tehničar. Naveo je kako su u samoizolaciju upućeni svi s kojima su bili u kontaktu.

Inače, zaraza koronavirusom potvrđena je i za dvije zdravstvene radnice splitskog KBC-a, jedna iz Zavoda za nuklearnu medicinu te jedna s Odjela za hemodijalizu.