Davis cup: Pobjeda Bašića i Brkića za vodstvo BiH protiv Južnoafričke Republike

Nakon odigranog prvog meča drugog dana takmičenja u Davis Cupu između reprezentacija BiH i Južnoafričke Repulike, BiH je povela sa 2:1.

Dubl kombinacija Tomislava Brkića i Mirze Bašića savladali su Ravena Klaasena I Ruana Roelofsea rezultatom 2:0, po setovima 7:6, 6:3.

Bh. teniseri su u prvom setu i ranije mogli riješiti dileme, s obzirom da su imali tri-break lopte kod vodstva od 4:3 u gemovima, ali su tu šansu propustili. Ipak, bili su bolji u tie-breaku sa 7:4.

U drugom setu uslijedila je još bolja partija naših igrača. Napravili su break za 2:1, ali su teniseri iz JAR-a uzvratili istom mjerom za 2:2.

Ipak, Bašić i Brkić prave novi break za 3:2, zatim su sačuvali svoj servis (4:2), Južnoafrikanci smanjili (4:3), da bi teniseri BiH zatim osvojili dva gema zaredom i slavili trijumf.

Damir Džumhur će igrati naredni meč protiv Lloyda Harrisa. Ukoliko Južnoafrička Republika izjednači, odlučujući duel trebali bi igrati Mirza Bašić i Ruan Roelofse. Džumhur je jučer savladao Roelofsea, dok je Harris bio bolji od Bašića.