Dezinfekciju ulica u Starom Gradu otežavaju nepropisno parkirana vozila

Pripadnici Udruženja vatrogasnog društva Vratnik, u sklopu preventivnih mjera koje je propisao komandant Općinskog štaba CZ-a, načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić, posljednjih desetak dana vrše dezinfekciju ulica padinskih dijelova Starog Grada.

Veliki problem prilikom dezinfekcije predstavljaju nepropisno parkirana vozila zbog koji je nemoguće izvršiti dezinfekciju određenih ulica. S obzirom da se radi o manjim i uskim ulicama, ukoliko su u njima nepropisno parkirana vozila, vatrogasno vozilo im uopšte ne može pristupiti.

Pozivaju se građani da povedu računa o ovome i da radi vlastite zaštite i dobrobiti, ulice učine prohodnim za vatrogasno vozilo kako bi se izvršila dezinfekcija.

Sve ovo se radi kao mjere zaštite građana i suzbijanja zaraze virusom COVID 19.

Ulice i pješačke staze se dezinfikuju u noćnim satima i to u koordinaciji sa Službom za civilnu zaštitu Općine Stari Grad, a u vodu se dodaju dozvoljene količine hlora koji ‘ubija’ bakterije i viruse. Prethodnih dana vršena je dezinfekcija ulica na Širokači, Toki – Džeki, Babića bašči, Logavinoj, Kovačima, Sumbuluši, Mošćanici, Sedreniku i Bistriku.

Izvršena je dezinfekcija sljedećih ulica, platoa i trgova:Vratnik mejdan, Carina, Ploča, Kovači, Jekovac, Pod bedemom, Mustafe Dovadžije, plato Općine Stari Grad, Trg Alije Izetbegovića, Šeherćehajina ćuprija, Avdage Šahinagića – od pekare Alifakovac do Ćumurije mosta, Zelenih Beretki, Jarčedoli, Iza Hrida, Kamenica, Huremuša, Pastrma, Nalina, Okrugla, Bakarevića, plato na Kovačima, Aleja ambasadora, kao i ulica Halači u kojoj se nalazi Narodna kuhinja Stari Grad. Dezinfekcija ulica nastavit će se i u narednom periodu.