Dr. Sanjin Musa: Pod zdravstvenim nadzorom više od 33.000 osoba, taj broj će rasti

Dr. Sanjin Musa, rukovodilac Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo i član Kriznog štaba, kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je do ovog momenta testirano novih 65 uzoraka u FBiH, od čega je Covid-19 potvrđen kod osam osoba.

“Što se tiče novih pozitivnih slučajeva, četiri su iz Konjica, jedan iz Mostara, Gruda, Goražda i Sarajeva. Do sada je u FBiH ukupno testirano 590 osoba. Covid-19 je potvrđen kod 74 pacijenta. HNK ima 32 slučaja, ZHK 11, KS deset, ZDK osam, USK šest, BPK pet, PK jedan i SBK jedan”, kazao je Musa.

Ponovio je da su evidentirana tri smrtna slučaja, a naglasio je da je u FBiH pod zdravstveni nadzor stavljeno više od 33.000 osoba, te da će se taj broj u narednim danima povećavati.

“Pojačani nadzor se provodi od četvrte sedmice 2020. godine. U 11. sedmici identificirani su prvi slučajevi. U 12. sedmici nadzora u ovoj godini imali smo dva veća grupiranja i sedam manjih grupiranja. U 13. sedmici imamo nova grupisanja u Sarajevskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

Uvezeni slučajevi su iz slijedećih zemalja: Italija, Njemačka, Srbija, Švicarska, Turska i Austrija. Najveći broj grupiranja vezan je za događaje u Konjicu, gdje do sada imamo prikupljeno 28 potvrđenih slučajeva”, izjavio je Musa.

Naglasio je potrebu trijaže u svim zdravstvenim ustanovima, te da je blizak kontakt rizičan kontakt za infekciju.

“U ovom trenutku sva testiranja se dešavaju prema definiranoj definiciji slučaja. To znači da sve osobe koje imaju izražene respiratorne simptome, koji se vezuju sa zemljama u kojima dolazi do pojačanog prijenosa ove bolesti, osobe koje su bile u vezi sa potvrđenim slučajem se testiraju, kao i nejasne etilogije akutne respiratorne bolesti”,izjavio je Musa.