Evropska komisija: Zapadni Balkan imat će na raspolaganju 374 miliona eura za ekonomski oporavak

Hrvatski zastupnik Tonino Picula pozdravio je odluku Evropske komisije da zemljama zapadnog Balkana odobri interventnu pomoć u borbi protiv koronavirusa.

“Kao jedan od inicijatora zahtjeva za pomoć zemljama zapadnog Balkana s kolegicama i kolegama iz parlamentarne grupacije Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, iznimno sam ponosan na paket pomoći u borbi protiv koronavirusa koji je odobrila Evropska komisija.

Albanija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo i Srbija na raspolaganju će imati 38 miliona eura za izravnu pomoć za nabavku respiratora, testova zaštitne opreme, te 374 miliona eura za njihov društveni i ekonomski oporavak, koji će im biti na raspolaganju iz programa IPA”, saopćeno je iz ureda Tonina Picule.

Picula ističe da će pomoć odobrena zemljama zapadnog Balkana doslovno pomoći spašavanju života, što je u ovom trenutku najvažnije.

“Nakon zelenog svjetla za otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom to je i nova etapa u ponovnoj izgradnji vjerodostojne evropske vanjske politike u našem najbližem susjedstvu. No, sada je važno da se i u samoj EU na istim solidarnim osnovama dogovorimo o pravednoj raspodjeli tereta krize nastale pandemijom koronavirusa, kroz modele zajedničkih europskih obveznica i sredstvima iz Evropskog stabilizacijskog mehanizma. Iz ove krize trebamo izaći kao jača Unija, ujedinjeni u različitosti i solidarnosti”, navodi se u priopćenju.