Fadil Novalić: Za sada Vlada FBiH neće ogrančiti kupovinu određenih artikala

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je u današnjem obraćanju javnosti da Federalna vlada neće još uvijek ograničiti građanima kupovinu određenih artikala.

Kazao je da su već neki tržni centri sačinili ograničenja za kupce. Novalić je rekao da se sprema poticaj za proljetnu sjetvu, a dotakao se i Aluminija Mostar.

“Još nema potrebe za mjerom ograničenja kupovine određenh artikala. Naime, u informaciji koje dobivamo od trgovaca i proizvođača, dovoljne su rezerve, dovoljni resursi. A s druge strane i drugi šoping centri ograničavaju. Brašno recimo možete kupiti do šest kilograma.

I ukoliko se pojavi nestašica, prva je na redu naša mjera pri kojoj iz robnih rezervi reagiramo. Da bi se prevenirala nestašica, a tek ako to ne pomaže, ide ograničenje. Uglavnom, sve zemlje primjenjuju to stepenovano i prvo bi se reagiralo iz robnih rezervi koje su potpuno popunjene i imamo sposobnost reagiranja na tržištu”, rekao je.

Govorio je i o poticaju primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

“Dva ministarstva će praktično promijeniti svoje programe utroška koje nisu mali. Ministarstva poljoprivrede i izbjeglica će rezervisati dio za povećanje proljetne sjetve kako bi se prevenirale posljedice djelovanja koronavirusa u prehrambenoj industriji”, rekao je Novalić.

Na pitanje da li je Vlada FBiH uvažila ponudu Abraham Groupa o zakupu dijela imovine Aluminij Mostar, Novalić je odgovorio da Vlada FBiH to nije razmatrala, ali da je dobila ugovor.

“Taj ugovor je sada pod našim zahtjevom znatno poboljšan, nema više učešća Vlade FBiH s potpornim mjerama. Nema više pritiska da mi oslobađamo carina ove ili one robe. I to je sada stvar za upravu i menadžment Aluminija pod kojim uvjetima će oni izdati Aluminij Abraham Groupu. Ono što mogu da kažem, je da smo mi manjinski udio i da ćemo mi naravno pristati na svaki angažman radnika, samo pod jednim uvjetom, da prvi put kada se ne plati plaća radnicima, ugovor bude prekinut”, kategoričan je Novalić.