Fahrudin Radončić o povratku bh. studenata iz Italije: BiH će pokazati svoju odgovornost za građane

Avion s bh. studentima i građanima doletjet će sutra iz Rima za Sarajevo, a povodom toga oglasio se i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić.

“Zbog njih smo, između ostaloga, na Vijeću ministara BiH prije neki dan prolongirali potpuno zatvaranje aerodroma za putnički saobraćaj za 30. mart. Na prijedlog ministrice Bisere Turković, danas su, na našoj na telefonskoj sjednici odobrena su posebna sredstva za plaćanje aviona za njihov povratak. Sutra slijeću u Sarajevo”, napisao je Radoničić.

Navodi kako je Vlada Kantona Sarajevo promptno osigurala Studentski dom na Bjelavama za njihovu obaveznu i strogu izolaciju.

“Kantonalni MUP mora osigurati da eventualno ne dođe do fizičkog kontakta između njih i njihovih roditelja, prijatelja. Fahrudin Solak već je potpisao veoma dobru i preciznu naredbu da se ovo ne dogodi. Stroga pravila spašavaju živote. Ali, na priči o njihovom povratku, pokazali smo da naša BiH, čak i u situaciji opće i neviđene krize, može pokazati odgovornost i svoje ljudsko lice”, objavio je Radončić.

Napominje kako je mimo Ustava zabraniti našim građanima povratak u svoju domovinu.

“Država mora biti majka svim svojim građanima. I kada im je dobro i kada to nije tako”, istakao je Radončić.