Federalna ljekarska komora traži povećanje ukupnog broja testiranih osoba u Federaciji BiH

Ljekarska komora Federacije BiH tražila je od Federalnog Ministarstva zdravlja i Federalnog Ministra zdravstva da pojačaju testiranje osoba u značajnoj mjeri, ali i prošire kriterije za testiranje slučajeva sumnjivih na COVID-19, jer je trenutni broj testiranih nedovoljan, saopćeno je danas.

“Broj testiranih od nešto više od 460 je apsolutno nedovoljan. Isto tako je neprihvatljiva priča Federalnog Ministra Mandića i njegovog pomoćnika Čerkeza o „racionalnom“ postupanju sa testiranjem. Ona je u suprotnosti sa smjernicama i preporukama WHO. Praksa drugih zemalja Europske unije upravo je takva, da se testira puno šire i puno više, i da se prioritetno testiraju zdravstveni radnici koji su najviše izloženi riziku. Bosna i Hercegovina je trenutno na samom začelju Europske unije po broju testiranih građana na milijun stanovnika”, navode iz Ljekarske komore FBiH.

Zato Federalna ljekarska komora predlaže izmjenu kriterija za testiranje pacijenata sumnjivih na COVID-19/SARS-CoV-2 infekciju na način da se testiranje proširi na sve pacijente sa znakovima i simptomima akutne respiratorne infekcije, nagli početak kašlja i/ili povišene tjelesne temperature i/ili kratkoća daha, navodi se u pismu upućenom Ministarstvo zdravstva FBiH i Kriznom štabu FBiH, koji je poptpisao prim dr. Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore FBiH.

Dalje se od federalnog Ministarstva zdravstva traži obavezno testiranje za sve zdravstvene radnike koji dolaze na bilo koji način u kontakt sa pacijentima, kako oni ne bi bili izvor infekcije za pacijente s kojima će se kasnije susretati. U Italiji su 24 ljekara umrla u toku ove pandemije, a u Španiji je 12 posto zdravstvenih radnika zaraženo Covidom-19. Takve činjenice ruše zdravstveni sistem, jer oni koji treba da se bore protiv, postaju generatori infekcije.

Testiranje je ključno u postavljanju odgovarajućeg odgovora na epidemiju i omogućava istovremeno praćenje širenja zarazne bolesti u populaciji, te poduzimanje mjera kako bi se što više suzbilo širenje bolesti, pogotovo u vrijeme prisutne lokalne transmisije. To je i preporuka WHO.

– Federalna ljekarska komora još jednom apeluje na zdravstvene ustanove u cijeloj Federaciji koje predstavljaju prvu liniju odbrane od COVID-a – 19 da se ljekarima i drugim medicinskim radnicima koji se nalaze na punktovima na kojima se trijažiraju potencijalni pacijenti, obezbijedi dovoljan broj adekvatne, jednokratne zaštitne opreme. Bitku protiv ove pandemije vode ljekari i drugi zdravstveni radnici. Zaštitna oprema je njihovo oružje. U protivnom nam se može desiti italijanski ili španski scenario, poručuju iz Ljekarske komore Federacije BiH.