Financijski neizdrživo: Vapaj Banjalučana koji ne mogu da se vrate kućama

Osmočlana grupa planinara koju čini sedam Banjalučana i jedna mještanka Kozarske Dubice trenutno se nalazi na Tenerifima, a povratak kući im je onemogućen.

Došli smo s namjerom uspona na vulkan El teide, najviši vrh Španije, visok 3.718 metara, koji se nalazi na Tenerifima. Stigli smo ovdje letom iz Beča 10.03, a povratak nam je trebao biti 17.03.”.

Međutim, zbog vanredne situacije koja se desila u skoro cijeloj Evropi otkazani su letovi do daljnjeg”, kazao je Miroslav Bundalo, jedan od planinara.

Problem im je što nisu očekivali ovakav razvoj situacije i što finansijski neće moći izdržati ovako dug period, prenosi BUKA.

Apartman, u kojem smo bili smješteni, smo produžili na još dodatnih sedam dana, gdje vlasnici apartmana čak nisu htjeli ni da nam zbog novonastale situacije bar malo spuste cijenu”, ističe Bundalo.

Bundalo kaže da su kontaktirali Ambasadu BiH u Španiji, ali da konkretnog rješenja situacije još uvijek nema.

Kontaktirali smo Ambasadu BiH u Španiji i u redovnom smo kontaktu sa ambasadorkom Dankom Savić, kao i konzulom Milicom Lopatić, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na trudu”.

Također smo u kontaktu sa Predstavništvom RS u Beču i gospodinom Mladenom Filipovićem, kojem takođe zahvaljujemo na pomoći prilikom prevazilaženja ove novonastale situacije”, ističe on.

Porodice čekaju, u grupi je i maloljetnik

Grupa planinara, koja se uputila na osvajanje još jednog u nizu planinskog vrha, je kako saznaje portal Banjaluka.com, mješovita.

Imamo sedamnaestogodišnjaka, čiji su roditelji zabrinuti, a neki od nas imaju i djecu koja su ostala kod kuće, tako da situacija nije ni malo obećavajuća”, dodao je Bundalo.

Trenutno su u dobrom zdravstvenom stanju i poštuju propisane mjere

Pored loše situacije koja ih je ovaj put zadesila, dobra stvar je što se trenutno svi članovi grupe osjećaju dobro, a kako kažu, nadaju se da će tako i ostati.

Već nekoliko dana je vanredno stanje i može se otići samo do prodavnice i apoteke. Ovdje trenutno ne nedostaje ništa, osim sredstava za dezinfekciju i maski, koji se trenutno ne mogu nabaviti u apotekama. Mi poštujemo propisane mjere i poštovaćemo ih i kada dođemo kući”, navodi on.

U istoj situaciji je još nekoliko Banjalučana.

Ambasada iz Madrida nas je obavijestila da se nedaleko od nas nalazi još jedan Banjalučanin, koji je u istoj situaciji kao i mi. Stupili smo u kontakt s njim i zajedno se nadamo da ćemo u što skorije vrijeme riješiti našu situaciju, te da nećemo doživjeti da nas izbace na ulicu”, naglašava Bundalo.