Godišnjica ubistva srbijanskog premijera Zorana Đinđića

Na današnji dan, 12. marta 2003. godine, u atentatu je ubijen prvi demokratski izabran srbijanski premijer, lider demokrata Zoran Đinđić, odnosno prvi premijer Srbije poslije pada režima Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000. godine.

Đinđić je imao 50 godina kad je ubijen – pogođen snajperskim hicem tog dana u 12:25 sati, ispred zgrade vlade u Beogradu.

Atentat je izvršio Zvezdan Jovanović, pripadnik srbijanske Jedinice za specijalne operacije (JSO), poznatije kao Crvene beretke, Tigrovi ili Knindže.

S njom je bila povezana i takozvana Srpska dobrovoljačka garda, takozvani Arkanovci, koje je osnovao srpski kriminalac i ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan.

Đinđić je ustrijeljen u trenutku kad su on i njegova pratnja došli do zgrade vlade u koloni automobila. Upravo je izlazio iz automobila.

Jedan ga je metak pogodio ravno u srce, a drugi je pogodio njegovog tjelohranitelja. Unatoč kirurškoj intervenciji, Đinđić je preminuo u 13.30 u Urgentnom centru u Beogradu.

Nakon atentata je u Srbiji proglašeno izvanredno stanje, a uskoro je izvedena i golema policijska akcija po imenu “Sablja”, u sklopu koje je uhićeno više od 10.000 ljudi. U njoj su su uhićeni članovi Zemunskog klana, ali i svi oni za koje se sumnjalo da su imali bilo kakve veze s klanom ili atentatom.

Predsjednik Srbije Vojislav Koštunica osuđivao je ovu akciju, proglašavajući je nasiljem i kršenjem građanskih i ustavnih prava.