Igman se pokušava oprati: 3.000 testera za Konjic, ljekarima 200 zaštitnih odijela i 10.000 maski

Kompanija Igman nabavila je i isporučila za Opću bolnicu u Konjicu i druge zdravstvene ustanove 200 zaštitnih odijela za ljekare, 10.000 maski i značajne količine druge opreme (medicinskih kapa, rukavica, mantila itd.), saopćio je predsjednik Nadzornog odbora “Igmana” Džemail Ćibo.

Nabavljena zaštitna hidrofibirana odijela, kao i hirurške maske napravljeni su od materijala, koji omogućavaju višekratnu potrebu, a iako je najveći dio opreme dopremljen u Konjic, dio odijela i maski isporučen je i bolnici u Jablanici, te RMC Safet Mujić u Mostaru.

U toku je i nabavka jednog respiratora, a osim navedenog Igman je uplatio novac i za nabavku 3.000 testera za koronavirus za potrebe bolnice u Konjicu, a njihova isporuka se očekuje već 30. marta.

Podsjećamo, najveći klaster u Federaciji Bosne i Hercegovine upravo je povezan s proslavom ovog preduzeća. Igman je 11. marta slavio 70. godišnjicu preduzeća, gdje je bilo 170 zvanica, uprkos zabranama javnim okupljanja. Uspostavit će se kasnije da je mnogo osoba zaraženo preko ovog klastera, ne samo iz Konjica, nego i iz drugih gradova.

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet protiv ovog preduzeća, te ispituje okolnosti slavlja.